Gradonačelnik Inđije tužio meštanina Čortanovaca jer ga je nazvao lažovom

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak tužio je sugrađanina jer je na društvenim mrežama kritikovao njegov rad, piše portal VOICE.
Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je Milan Milosavljević iz Čortanovaca, navodi se u tekstu.
"Iako je na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Inđija građanin napisao samo reč 'lažov', to nije sprečilo Gaka da ga tuži za klevetu", piše VOICE.
Milosavljević je rekao da je to napisao jer mu je bilo dosta "laži" predsednika opštine.
 
"Kada sam dobio krivičnu prijavu, pozvao sam nadležni sud u Staroj Pazovi jer sam mislio da je reč o nekakvoj grešci. Tada sam i saznao da me predsednik opštine Vladimir Gak tuži za klevetu", izjavio je Milosavljević.
 
Predviđena novčana kazna za ovo krivično delo je od 150.000 do 400.000 dinara.
 
Advokat Veljko Milić rekao je za VOICE da je reč o tužbi koja ima za cilj da "odvrati građane od komentarisanja rada javnih funkcionera".
 
Dodao je da je predsednik opštine imao mogućnost da pokrene parnični postupak, ukoliko je smatrao da su mu povređeni ugled i čast, međutim odlučio se za krivični postupak koji po eventualnog počinioca ima znatno teže posledice.
On je ocenio da je ovde reč o "jedinstvenom slučaju".
 
"Nosioci javnih funkcija dužni su da trpe znatno veću kritiku koja se odnosi na njihov rad. To je stav Evropskog suda za ljudska prava koji je ponovljen toliko puta da bi se moglo reći da je postao pravni standard. Prilikom iznošenja kritika dozvoljeno je koristiti i nešto grublji rečnik, sve u zavisnosti od konteksta u kojem se kritika iznosi", naveo je Milić.
 
Prema njegovim rečima, ukoliko to nije bilo poznato predsedniku opštine, "svakako je moralo biti poznato njegovom punomoćniku".
  • Ceca

    02.12.2023 12:03
    Železnička stanica Cortanovciz
    Žalosno je što glavni čelnici opštine Indjija nemaju sluha za vapaj meštana Cortanovci da se uvede bar železničke stajalište. Ovo nema nikakve političke konotaciju. Ovim nesluhom građani se vraćaju u kameno doba. Neću eno.
  • Miodrag

    30.04.2023 14:55
    Privatan posed barica p
    Takmiče se 10 ribara na barici u inđiji i trakom ogradili stazu parkirali u travu naravno tu je i obezbeđenje koje mene penzionera i drugi narod decu mlade roditelje odstranjuje od najlepšeg dela staze za uživanje i to za vreme praznika Kraj epiloga je nikakav ulov ribe ni za kutiju sardine samo revolt građana Pa čemu služi jarkovačko maradičko jezero dunav
  • Stevan

    05.02.2023 15:20
    Samo u Srbiji
    Nisam pravnik, i nije mi jasno kako moze pojedinac da podize krivicni postupak protiv bilo koga? Valjda bi to trebalo da moze samo tuzilac ako oceni da ima elemenata za to. Ovako moze bilo koji lazov na javnoj funkciji da podnosi krivicne prijave protiv svojih kriticara i da koristi javna sredstva za placanje troskova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina