Inđija: Investicije koje se iz godine u godinu prepisuju i nikad da se realizuju

Inđijski odbornici su pri izglasavanju budžeta godinama unazad usvajali istovetne projekte koji nikad kroz budžet nisu realizovani, a pri svakom usvajanju vrednosti projekata su uvećane.
Inđija: Investicije koje se iz godine u godinu prepisuju i nikad da se realizuju
Foto: 021.rs

U nizu projekata nalazi se rekonstrukcija gradske pijace, rekonstrukcija Trga i izradnja kapela u naseljenim mestima opštine Inđija, piše IN Medija

Odbornici lokalnog parlamenta za IN Medija kažu da sve važne odluke mimoilaze parlament i da odbornike niko ne pita da li je rešenje dobro ili nije, "samo kažu projekat je gotov i mi pravimo". 

Sa druge strane na javne rasprave na koje su pozivani građani da daju svoj sud o trošenju budžetskih sredstava niko se ne odaziva.
 
Apsolutni pobednik u nerealizovanim projektima koji su iz godine u godinu lokalni odbornici izglasavali je "rekonstrukcija gradske pijace". 
 
Vest oko rekonstrukcije gradske pijace predizborna je priča od 2015. godine kada je u lokalnom parlamentu usvojen budžet za narednu 2016. godinu u sklopu kojeg se našla i rekonstrukcija gradske pijace.
 
Promena vlasti i strukture lokalnog parlamenta u Inđiji nije uticala na promenu ideje o rekonstrukciji pijace čitavih osam godina.
 
Kopiranje budžeta koje se iznova usvaja svake godine i do te mere se ukalupilo da se isti projekti u različintim godinama nalaze na istoj strani predloga budžeta kao i odluke o budžetu opštine Inđija. 
 
Rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji nalazi se na 15. stranici svakog budžeta.
 
Rekonstrukcija Trga Slobode od 60 do 120 miliona
 
U nizu najava rekonstrukcija najavjuje se i rekonstrukcija centralnog Trga Slobode takozvanog "Parkića kod Gimnazije". Ova ideja planirana je i usvojena u budžetu za 2018. godinu.
 
Najavi rekonstrukcije Trga kod Gimnazije prethodila je odluka o izgradnji Trga mladenaca u neposrednoj blizini zgrade opštine iz 2012. godine. 
 
Plan je bio,  da se te 2012. godine nakon rekonstrukcije jugozapadnog krila zgrade Opštinske uprave u Inđiji uredi prostor između ovog objekta i Galerije Kuće Vojnovića.
 
Odlukom o budžetu za 2023. godinu decembra 2022. godine odbornici Skupštine opštine Inđija jednolasno su usvojili budžet u kom je za rekonstrukciju Trga Slobode predviđeno 121 milion dinara što je 47 miliona dinara više za samo godinu dana, a duplo više nego od prvobitne predviđene cene iz 2018. godine.
Izgradnja kapela u selima decenijska obećanja
 
Od 2012. godine stanovnicima Inđijske opštine obećava se izgradnja kapela u naseljenim mestima inđijske opštine. Od punih 11 godina u svakom predlogu budžeta i odluci o usvajanju budžeta nalazi se "projekat izgradnje mesnih kapela".
 
Kako do realizacije najavljenog projekta izgradnji novih i uređenju postojećih kapela u naseljenim mestima inđijske opštine nije došlo i u budžetu za 2023. godinu nalazi se plan izgradnje kapela u Čortanovcima i Maradiku. 
 
Za te namene bi lokalni budžet za oba projekta bio olakšan za svega 1,2 miliona dinara odnosno izgradnja svake kapele koštala bi 600 hiljada dinara. 
 
U ovom primeru se vidi da je cena radova na istom projektu sa 12 miliona dinara iz 2019. godine pala na 1.2 miliona četiri godine bez objašnjenja.
 
Opširnije čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.