Urađena analiza: Može li zemljotres da pogodi Zrenjanin i da li bi bilo ozbiljnijih posledica?

Na širem području Zrenjanina do sada se nije desio zemljotres jačeg intenziteta, koji bi prouzrokovao deformacije koje bi dovele do loma konstrukcija, ljudskih žrtava i velike materijalne štete.
Urađena analiza: Može li zemljotres da pogodi Zrenjanin i da li bi bilo ozbiljnijih posledica?
Foto: 021.rs

To se navodi u u proceni rizika od katastrofa za teritoriju grada, piše zrenjaninski.com.

U ovom dokumentu, koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, piše da se u novije vreme u Zrenjaninu grade građevinski objekti od tvrdog materijala po važećim seizmološkim standardima.

Kako je istaknuto u proceni, Zrenjanin sa okolinom nalazi se na terenu koje prema karti seizmičke regionalizacije Republike Srbije spada u takvo područje da bi eventualni zemljotres izazvao opšti strah.
 
"Došlo bi do rušenja fabričkih dimnjaka, zvonika na crkvama, spomenika, kao i do menjanja nivoa vode u bunarima. Vodovodna i kanalizaciona mreža mogu pretrpeti manja oštećenja usled pucanja cevovoda uz mogućnost izlivanja fekalnih materija i prekida u snabdevanju vodom. Bio bi i otežan saobraćaj u gradu", piše u dokumentu.
 
U poslednjih pet decenija u Rumuniji su se desila dva jača zemljotresa koja su se osetila i u Banatu. Jedan je bio 23. avgusta 1973, a drugi 12. novembra 1994. godine. Zemljotres intenziteta pet stepeni Merkalijeve skale dogodio se u Zrenjaninu 2. aprila 1901. godine. Epicentar se nalazio u Srpskom Itebeju, u opštini Žitište.
 
"Teritorija grada Zrenjanina nalazi se na terenu Panonske nizije koja po svom nastanku i geomorfološkom sastavu ne predstavlja jače ugroženo seizmičko područje", piše u pomenutom dokumentu, prenosi zrenjaninski.com.
Inače, u slučaju eventualnog potresa na teritoriji AP Vojvodine i Grada Zrenjanina došlo bi do njegovog evidentiranja u zgradi Republičkog seizmološkog zavoda Srbije u Beogradu. U njoj se nalazi sva aparatura i instrumenti koji se koriste u svrhu merenja i registrovanja eventualnih potresa.
 
"Najbliže seizmološke stanice gradu Zrenjaninu su u Beogradu i na Fruškoj gori. Ne postoje ni obučene i osposobljene osobe za rad sa dokumentima i vođenje evidencije o zemljotresima. Takođe, ne postoje sistemi za identifikaciju zemljotresa, ranu najavu i obaveštavanje", dodaje se u proceni rizika od katastrofa.
  • Deks

    24.03.2023 03:18
    Zrenjanin je sa celim Banatom blizu trusne zone Temišvara, odnosno čak i pripada toj zoni. U toj zoni je relativno česta seizmička aktivnost. 1991. i 1992. dogodila su se dva jača zemljotresa magnitude 5.6 u rumunskim mestima Voiteg i Banloc, južno od Temišvara i veoma blizu Plandištu i Jaši Tomiću.
  • D

    23.03.2023 22:48
    .
    Bacate novac građana na neku studiju koja je "možda će se desiti, ako se desi", a zrenjaninci vam još uvek nemaju pijaću vodu!!!!!
    Sve političare u zatvor na doživotnu robiju!
  • Beckerek

    23.03.2023 20:13
    Voda
    Kad ce se uraditi studija za dobijanje pijace vode u ovom gradu i kada ce poteci pijaca voda iz slavina Zrenjaninaca? Pitanje nad svim pitanjima i studija nad svim studijama ovog grada. Sve ostalo su budalastine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.