FOTO: Otvorena proširena naplatna stanica Stara Pazova, jedna od 26 koje se rekonstruišu

Proširena i obnovljena naplatna stanica Stara Pazova na auto-putu ka Novom Sadu i Subotici, puštena je u rad.
Tom prilikom je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić Ministar istakao je da na naplatnoj rampi Stara Pazova postoji ukupno 17 prolaza, a od čega je urađeno osam novih.
"Ovo je druga naplatna rampa po broju automobila. Preko ove naplatne rampe prođe oko 30.000 vozila dnevno i oko 12 miliona godišnje, a preko Vrčina 35.000 dnevno i oko 15 miliona godišnje. U prošloj godini je kroz sve naplatne rampe prošlo ukupno 68,5 miliona automobila, a 2012. 34,4, tako da imamo dupliran broj automobila", naglasio je ministar.
Istakao je i da je prihod mnogo veći, jer su prošle godine prihodovali 36 milijardi dinara, dok je 2012. godine prihod od naplate putarine iznosio 14 milijardi dinara.
 
"Mi ćemo u ovoj godini otvoriti nove naplatne rampe na Koševu, i nekoliko njih na Moravskom koridoru, koje neće naplaćivati putarinu do oktobra. Na tih sedam novih naplatnih rampi očekujemo više zaposlenih koji će raditi, kao i veći prihod", poručio je Vesić.
 
 
Dodao je da Stara Pazova prva od 26 naplatnih rampi koje će biti proširene.
 
"Trenutno radimo proširenje naplatnih rampi Požarevac i Smederevo, i one će biti gotove do 30. juna. U toku je proširenje naplatnih rampi Aleksinački rudnici, Aleksinac, Ćuprija, Paraćin i Bačka Topola", naveo je Vesić.
 
Kako je rekao, vema je važno da se reši izlaz prema Mladenovcu kod Malog Požarevca koji je problematičan za sve iz tog kraja, jer je jedan od najvećih čepova, a krenuće se sa radom na njemu čim se reše imovinsko-pravni problemi.
 
 
Dodao je da sa Putevima Srbije rade na izradi studije o postavljanju solarnih panela duž auto-puta, koji bi istovremeno bili solarni paneli i zaštita od buke. 
 
Vesić: Tagovi ubrzavaju protok saobraćaja
 
Ministar Vesić je naveo da je broj vozila koja prolaze kroz naplatne rampe u Srbiji skoro udvostručen u odnosu na 2012. godinu i da je korišćenje elektronske naplate putarine (tagova) najbolji način da se izbegnu gužve na naplatnim rampama.
 
 
Rekao je da su upravo iz tog razloga ove godine prvi put uvedene različite cene za putarine za one koji plaćaju elektronski i one koji plaćaju direktno.
"Na ovoj naplatnoj rampi preko 52 odsto svih automobila elektronski plaćaju putarinu. Kada dođete na naplatnu rampu, uvek imate veću gužvu tamo gde se plaća novcem. Ako više od 50 odsto vozila koristi tag, to znači da su tagovi mnogo propusniji i omogućavaju da se brže prođu rampe", objasnio je Vesić.
 
Kako je rekao, od početkom juna svi koji imaju tagove, i koji se prebace na postpeid i vežu ih za platnu karticu, moći će da koriste srpske tagove u Severnoj Makedoniji, kao što će i građani Severne Makedonije moći da koriste u Srbije.
 
Takođe, kaže on, blizu smo dogovora oko toga sa Hrvatskom i BiH, a veruje da će uskoro srpski tagovi važiti u većini susednih zemalja.
  • Vazd

    17.05.2023 13:34
    Tibi
    Vinjeta NIJE NAJBOLJI IZBOR! Najbolji i najpravedniji je TAG uredjaj koji je uvezan sa licnom platnom karticom, vozis i automatski platis, tacno onoliko koliko si potrosio. Dakle, predjes 100 km, platis za 100 km, predjes 7000 km, platis za 7000 km, vrlo prosto i jednostavno.
    Vinjetu kupis, platis isto (eto za Austriju 19e) nebitno da li vozio autoputem 9 km ili 15000 km, platis isto, dakle jako los i nepravedan sistem nepravedne naplate.
    I dosta vise sa pljuvanjem SVEGA sto napravi ova nakaradna vlast, bas zato i opozicija gubi legitimitet, da vam Vulinizacija napravi svemirski brod, ne bi vam valjalo, TAG je super pravilan i imamo NAJJEFTINIJE putarine u Evropi, to je u redu, druge stvari sa Vulinizacijom ne valjaju, zato treba da pada, ali da TAG valja, DA, VALJA!
    P.S. Evo za vinjetase, 19e kosta vinjeta na deset dana, a ja moram do BG i nazad samo tada, jednom. Platicu oko 500 dinara tamo i nazad putarinu, a da moram vinjetu, platicu 19e to sto sam koristio parcence autoputa jednom u nikad. Jel vam sad jasno redovni hateri?
  • Dejan

    17.05.2023 12:56
    ccccc
    Ovde imate pljacku uzivo i svi cute kao zaliveni,stvarno smo dno glup narod ! U srba je da stanu u red jedan iza drugog i cekaju na rendaljku,neka mi neko objasni da nije tako !!! Ovo bolje da preurede u carinu jer je to granica izmedju srbistana i Vojvodine,trebace uskoro !!!!!
  • Jogi Letač

    17.05.2023 11:04
    Za ministra jedna informacija: sistem sa vinjetama ima još veću propusnu moć, ništa ne zadržava vozila dok kamere slikaju registracionu tablicu u punoj brzini vozila. Nemoguće? Ministre, odi malo do susedne Mađarske, da vidiš to čudo. Isto tako se moj tag u Mađarskoj pozdravlja sa čitačem tag-a u punoj brzini, bez usporavanja. Prvo sam bio začuđen šta mi pišti na određenim mestima, pa sam onda ukapirao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina