Ombudsman: Kontrola zbog pogibije dečaka u Palanci, opština tvrdi da nisu dobili prijavu kvara

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu zbog pogibije dečaka od posledica strujnog udara u Bačkoj Palanci.
Ombudsman: Kontrola zbog pogibije dečaka u Palanci, opština tvrdi da nisu dobili prijavu kvara
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno, ombudsman pokreće kontrolu nakon saznanja iz medija da je 31. jula 2023. godine u Bačkoj Palanci od strujnog udara poginuo dečak.

On je zatražio izjašnjenje lokalne samouprave koja ga je izvestila da je dečak nastradao od strujnog kabla koji najverovatnije pripada javnoj rasveti, kao i da ta samouprava nije dobila nijednu prijavu građana Bačke Palanke zbog neobezbeđenih kablova pod naponom.

Pašalić je najavio i da će se obratiti svim nadležnim institucijama koje, prema dosadašnjim saznanjima, mogu biti odgovorne za ovu tragediju.
 
"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka me je informisao da je u noći 21. jula, u dvorištu svoje kuće poginuo teča dečakove majke tako što je uhvatio kabl u svom dvorištu, kao i da ne poseduje saznanja o tome iz kojih razloga je kabl bio neobezbeđen i dostupan pokojniku", rekao je Pašalić.
 
Pašalić je naveo da mu je zamenik predsednika opštine preneo da je izašao na lice mesta, da je tom prilikom zatekao domaćinstvo bez električne energije, vatrogasce i hitnu pomoć koji su ga informisali o situaciji.
 
"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka mi je preneo još da je u večernjim satima 31. jula stradalo maloletno lice usled strujnog udara iz kabla, koji je po njegovom mišljenju, bio neobezbeđen i pripada javnoj rasveti. On je naveo i da dečak nije poginuo ispred svoje kuće jer je njegovo prebivalište na drugoj adresi", naveo je Pašalić.
 
Dodao je da, što se tiče 27 prijava građana koje se pominju u medijima, zamenik predsednika opštine tvrdi da nijedna nije stigla službama lokalne samouprave.
Podsetimo, dva dana unazad zbog pogibije dečaka i reakcije predsednika opštine na pitanja novinara o tome u Bačkoj Palanci traju protesti. Održana su već tri protesta, a građani traže hitnu ostavku predsednika opštine Branislava Šušnice, kao i pozivanje na odgovornost članova opštinskog kriznog štaba za vanredne situacije.
 
Od Elektrodistribucije Srbije zahtevaju da hitno pošalje dodatne ekipe kako bi se sanirale posledice nevremena, a traže pomoć i od Republike i Pokrajine. 
  • Хомер

    04.08.2023 16:36
    Гађење и презир Аутошовинизму
    Види се по коментарима како је неком чисто драго због смрти детета а услед очигледног безобразног нерада. Они срећни што могу да оптуже снс (иако јесте крива локална власт). Гледајте речи "снс послушници" Шта то значи? Мислим како се разликује од Дос фумкционера? "Треба грађанска непослушност" неплаћање пореза" што? Да болнице немају лекове? Просвета и службе плате?. "Продајете се за 3 црвене". Ало, гласао сам за снс јер су бољи од претходних а бољих нема нажалост. Урадили су много а од праве власти су удаљени светлосну годину. Ови што би били срећни да буде нека несрећа, санкције, пад плата само пружам презир и гађење а овим неспособњаковићима ако је истина да је пријављивано и 5 пута желим боравак у затвору.
  • BGD 011

    04.08.2023 11:39
    Javasluk gde god je SNS
    U redu je, i zakon nalaze da treba da reaguje zastutnik gradjana kad je javasluk u gradu i kad usled havasluka ginu ljudi. Ali bih pitao gradske strukture i Elektrodistribuciju kako to da niko nista ne zna, jer toboze nisu primili prijavu, a zamenik predsednika opstine je obisao mesto gde je covek poginuo od neobezbedjenog kabla pod naponom, a bili prisutni vatrogasci i hitna pomoc, a niko nista ne zna. Ocigledan javasluk i sistem "brigo moja predji na drugoga". E zbog takvog ponasanja celnika grada i SNS-a dvoje ljudi je smrtno stradalo.
  • Vlada

    04.08.2023 11:22
    To da nisu dobili prijavu ne može i ne sme da im bude izgovor. Sve i da je to tačno, njihova dužnost je da održavaju javnu rasvetu. Posle onakve oluje, normalno bi bilo da prođu svim ulicama Palanke, gde god da imaju instalacije i da izvrše inspekciju! To im je posao i za to im ne bi trebalo više od jednog dana, jer Palanka nije Peking! A oni 12 dana nisu znali da im kabl neobezbeđen visi sa bandere!
    Ma smene i zatvor, bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina