Kako Vojvodina finansira poljoprivredu u centralnoj Srbiji, a ne dobija ništa od toga?

Iako se najviše novca za poljoprivredu prikupi u Vojvodini, ona nije obuhvaćena republičkim programom uređenja zemljišta na koji se ta sredstva troše.
Kako Vojvodina finansira poljoprivredu u centralnoj Srbiji, a ne dobija ništa od toga?
Foto: 021.rs

Prihodi i rashodi u centralnoj Srbiji su, u odnosu na Vojvodinu, minimalni.

Kako pokazuje istraživanje Ekološkog centra "Stanište", iako se od 87 do 93 odsto prihoda republičkog budžeta od zakupa i promene namene zemljišta prikupi u Vojvodini, republički program sprovodi se samo na teritoriji centralne Srbije.

"To dovodi do apsurda u kojem zakupci iz Vojvodine plaćaju uređenje zemljišta u centralnoj Srbiji i druge potrebe republičkog budžeta", navodi se u analizi rezultata istraživanja.
 
U Republici Srbiji je, tako, nenamenski od 2014. do 2022. godine potrošeno više od 25 milijardi dinara, odnosno više od 214 miliona evra koji su bili prevashodno namenjeni za poljoprivredu.
 
"Ova praksa je poseban zamah dobila krajem 2015. godine, izmenama Zakona o budžetskom sistemu. Od tada, prihodi od naknada više nisu namenski i mogu se koristiti u bilo koju drugu svrhu. To je naročito republičke vlasti podstaknulo da slobodno, u još većim iznosima nastave sa prenamenom novca, ali ovoga puta ne kršeći propise", piše u analizi "Staništa".
 
Iako od zemljišta Republika godinama ima slične prihode, a to je od 1,7 do 2,5 milijardi dinara godišnje, sve manje novca se planira, još manje troši na propisane mere, a sve više ide u druge svrhe. U 2014. godini planirano je više od 2 milijarde, ali je stvarno utrošeno samo oko 749 miliona dinara, zatim sve manje, da bi se u 2022. godini došlo do planiranih 328 miliona, a potrošenih 191 milion dinara.
 
Više od 25 odsto prihoda Novi Sad dobio konverzijom poljoprivrednog zemljišta
 
Na lokalnom nivou, takođe, postoji izrazita razlika u prihodima od zakupa i rashodima za mere na zemljištu između AP Vojvodine i centralne Srbije. 
 
Nenamenski potrošeni iznosi u Vojvodini su značajno niži od onih u ostatku Srbije, ali problemi postoje. 
 
Za osam godina Novi Sad je zaradio skoro 235 miliona dinara od različitih naknada za poljoprivredu.
 
Više od 25 odsto prihoda došlo je od konverzije poljoprivrednog u građevinsko zemljište.
 
Istovremeno, od 2015. do 2022. godine, Grad Novi Sad je potrošio oko 216 od tih 235 miliona na mere na poljoprivrednom zemljištu. To čini razliku od 49 miliona. 
 
Inače, kako je pokazalo istraživanje Ekološkog centra "Stanište", na nivou Pokrajine se najviše od ovog novca ulaže u mere korišćenja i uređenje zemljišta, kao što su izgradnja i održavanje atarskih puteva, navodnjavanje i odvodnjavanje i opremanje poljočuvarske službe. Najmanje se ulaže u mere zaštite zemljišta, kao što su odbrana od grada, kontrola kvaliteta i plodnosti, te podizanje vetrozaštitnih pojaseva, što su sve problemi koji su poslednjih godina sve izraženiji u Vojvodini.
Da li je nenamensko trošenje opravdano?
 
Kako navodi EC "Stanište", nenamensko trošenje novca može biti opravdano u slučaju da su rešeni svi problemi u poljoprivredi, a to je daleko od naše situacije. 
 
"Svedočimo tome da kvalitet poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini opada, da su sušni periodi duži i učestaliji, da su nepogode, grad i poplave sve žešći, a čak smo doživeli i peščane oluje. U takvim okolnostima, sistematsko zanemarivanje poljoprivrednog zemljišta dugorošno mora ostaviti posledice po zaštitu životne sredine, održivost poljoprivrede, ekonomiju i zdravlje stanovništva", navodi se u analizi "Staništa".
 
Ekološki centar "Stanište" u svojoj analizi predlaže i mere za unapređenje stanja, koje podrazumevaju obustavljanje daljeg zakidanja i usmeravanja novca od zakupa zemljišta na svrhe koje nisu u vezi sa zemljištem, racionalniju raspodelu prihoda od zakupa zemljišta između nivoa vlasti, građanski nadzor javnih finansija i stvaranje novih i ažuriranje postojećih baza podataka.
  • Selo

    09.08.2023 05:15
    Imamo li mi veće neprijatelje od nas samih?!?! Da li se neko to zapitao? Imamo ih , i to o Ho Ho! Samo ne vidimo dalje od nosa.
  • Gojko

    06.08.2023 14:08
    Puvanjak
    A čije su pare za tunele, auto puteve, vojsku...
  • Mare

    04.08.2023 17:09
    Ajde
    @/
    Lupaš sine, mud....nemaš da se predstaviš, lažeš, kunem ti se još pre 10 minuta sam podneo krivičnu prijavu protiv tebe, jer sve sam skrinšotovao za izazivanje mržnje i ustavnog poretka. A minimum ćeš dobiti 5 godina, obećavam ti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina