Dom za mentalno ometene u užasnom stanju: Svedočenja o "kavezima", prljavštini, gladi...

Deset kilograma za mesec dana - toliko je oslabila ćerka žene koja se javila redakciji "Magločistača" zbog uslova u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju "Otthon" u Staroj Moravici, Bačka Topola.

U ovom domu trenutno boravi 270 štićenika u četiri paviljona i 58 soba, sa kojima radi 116 zaposlenih, piše "Magločistač".

Jedna od starateljica štićenice smeštene u ovoj ustanovi socijalne zaštite ukazuje na nehigijenske i nehumane uslove, ističući da je njihova ćerka oslabila 10 kilograma za mesec dana, da su kod nje primetili vaške, te da u sobi boravi sa četiri muškarca.

"Uslovi su katastrofa. Objekat nije renoviran jedno 40 godina sigurno. Štićenica spava u sobi sa četiri muškarca, što nisu adekvatni uslovi. Pored toga, puni su vašaka na tom odeljenju, a moje dete je smršalo više od 10 kilograma za mesec dana, jer ne može samostalno da se hrani, da bi oni meni rekli da nemaju ljudstva i da je hrana nikakva", priča za Magločistač majka jedne od štićenica.
 
"Nemaju posteljinu, kreveti su bolnički, nemaju peškire, i imaju jedan zajednički vešeraj na sve korisnike. Nemaju pelene, nemaju klimu na plus 40, nemaju ni televizore u sobama i ništa osim kreveta, nemaju video-nadzor", dodaje ova žena.
 
Poslednji nadzor zdravstvene inspekcije u "Otthonu" je bio obavljen u decembru prošle godine, a tom prilikom je zaključeno da zdravstvene usluge za 259 lica u toj ustanovi pruža jedan lekar opšte prakse i 19 medicinskih sestara, kao i jedan specijalista neuropsihijatrije.
 
Poslednja dezinsekcija bila je obavljena 15. juna zbog uništavanja muva, dok su prema analizama iz maja ove godine i voda i hrana bile mikrobiološki ispravne.
 
Sanitarna inspekcija je istovremeno u maju prošle godine uočila niz higijenskih nepravilnosti koje su se odnosile na rukovanje hranom, kao i na održavanje lične higijene, te je naložena pojačana higijena prostorija, hrane, opreme, dostavnih vozila, kao i svih zaposlenih.
 
Sagovornica naglašava da je, međutim, pri samom ulasku u objekat očigledan trud osoblja, koje, kako ocenjuje, daje maksimum.
 
"Vidi se da se osoblje maksimalno trudi u skladu sa mogućnostima. Brišu i čiste koliko mogu. Sestre se trude i pojedini štićenici brinu jedni o drugima, koliko mogu. Međutim, uslovi su katastrofa i sve fali – higijena, pelene, hrana".
 
Direktor Doma za lica ometena u mentalnom razvoju "Otthon" Bela Majlat, upitan da prokomentariše navode majke jedne od štićenica, nije negirao prisustvo vašaka koje se, prema njegovim rečima, pojavljuju periodično, ali se i saniraju.
 
"Vaške se pojavljuju periodično jer je ipak reč o zajedničkom smeštaju. Naši korisnici su bez higijenskih navika i iracionalnog ponašanja, zato i jesu kod nas. Tako da se to dešava, ali mi uvek saniramo i pokušavamo da delujemo preventivno. Kada je u pitanju kolektivni smeštaj lica ometenih u razvoju, teško je vladati takvim izazovima", izjavio je Majlat za "Magločistač".
 
Na pitanje da li ustanova ima dovoljan broj zaposlenih, Majlat je odgovorio da jedna medicinska sestra brine o preko 30 štićenika i štićenica.
 
"Mi imamo medicinske sestre i negovateljice. Jedna sestra uz negovateljice brine o grupi od 30 do 35 štićenika. To nije idealno, jer ova populacija zahteva više zaposlenih. Dvorište nam je ogromno i može svašta da se desi bez adekvatnog nadzora", kaže on.
 
Nekadašnja radnica ovog doma otkriva da su uslovi zaista takvi kako ih opisuje majka štićenice.
 
"Dobijali smo kritike bolnice iz Novog Kneževca, gde smo slali naše korisnike, da su neuhranjeni i dehidrirani i da najpre moraju fizički da ih okrepe da bi se tek onda posvetili psihijatriji", priča bivša zaposlena u "Otthonu", ocenjujući uslove boravka kao katastrofalne.
 
I prema njenom svedočenju, oni koji nisu mogli samostalno da jedu i sami zadovolje svoje osnovne životne potrebe, ostajali bi gladni jer nije imao ko da ih nahrani, pa bi tako korisnici po dolasku u dom masovno gubili po 10-15 kilograma za dva meseca.
 
Nehumani uslovi boravka štićenika Doma za lica ometena u mentalnom razvoju "Otthon" ogledaju se i u praksi fiksiranja pojedinih korisnika za krevet mesecima u kontinuitetu iako je takav postupak dozvoljen samo na par sati u toku 24 časa, i to u strogo definisanim situacijama.
 
"Nedavno je preminula jedna korisnica, 1999. godište, koja je tamo boravila samo godinu dana. Ona je bila jedna od fiksiranih, koja je bila vezana za krevet gotovo po ceo dan i vršila je nuždu pored kreveta jer štićenici dnevno imaju na raspolaganju samo jednu pelenu", navodi izvor portala.
O ovim i drugim nehumanim uslovima pisao je i portal 021.rs nakon što je opsežno istraživanje o uslovima u domovima za decu uradila Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI). Ta publikacija zove se "Zaboravljena deca Srbije" i u njoj se navodi da se u mentalnim ustanovama i dalje koriste kavezi za decu i mlade, da neki umiru atrofirani i u bolovima i da je organizacija ovih ustanova, generalno, katastofalna.
 
Detaljnije o zanemarenim ljudima u ovim domovima čitajte OVDE.
 
Nakon objave našeg teksta, čitava državna aparatura "digla se" da negira otkrića stručnjaka sa terena. Usledila je "turneja" ministarke Darije Kisić Tepavčević po domovima i gde je, odjednom, zaticala nasmejane zaposlene i nahranjene štićenike.
  • Ilonka

    13.08.2023 10:45
    Logika
    Zbog takvog stanja , teški duševni bolesnici ostaju u porodicama. Maltretiranje koje najbliži preživljavaju zbog toga je neopisivo. Ugroženi su i susedi , i tako se pod vidom nekakve zaštite remeti mir u širokom krugu, pošto se socijalni radnici ne usuđuju da šalju bolesnike u dom , znajući da je tek tamo pakao. Začarani krug u kome nikome nije dobro, jer sistem ne funkcioniše.
  • Sram

    12.08.2023 21:02
    Gospode Bože pomiluj nas grešne... Kako ne možemo obo da rešimo kao društvo.... Nigde nećemo stići ako ovo ne rešimo...
  • Pacijent PTSP

    11.08.2023 03:16
    Molim???
    Kada je bilo ko od Vas otišao do bilo koje psihijatrijske bolnice i odneo nešto nekom pacijentu?-Pođite i ponesite ;hrane, slatkiša, cigare , kafu, gaće muške i ženske, grudnjake, garderobu. Posetite nekoga u bilo kojoj bolnici koja ima psihijatriju. Pođite već danas , ne čekajte ništa, ako nemate nekoga svogga na ovakvim mestima ponesite HRANU onu konzerviranu ne salame jer ovi ljudi noževe nemaju i kafu i cigare. Toga su željni...Nema tu krivice predsednika, nego skupite se u manjim grupama i sa poklonima direkt u svaku psihijatriju. neka bude pokret za podršku duševnim bolesnicima, i neka taj pokret svakodnevno posečuje psihijatrije uzduž i popreko širom naše države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina