Kisić Tepavčević na nenajavljenoj turneji po domovima za decu, odjednom sve blista

Nakon optužbi da su istraživači MDRI izneli "paušalne tvrdnje" o poražavajućim uslovima u domovima za decu u Srbiji, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević krenula je na turneju po domovima.
Turneja je počela nakon što je javnost upoznata sa izveštajem Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, koji je prvi u celosti objavio 021.rs.
 
Izveštaj je šokirao javnost zbog vrlo loših uslova za život na koje su naišli istraživači, a koji podrazumevaju tromost, nezainteresovanost i opštu nebrigu o deci koja su izmeštena iz porodice, a imaju i zdravstvenih i psihičkih tegoba.
 
Umesto da postupi odgovorno, ministarstvo je prvo krenulo "u ofanzivu" optužbama prema nevladinom sektoru tražeći, uprkos postojanju sopstvene inspekcije, dokaze od istraživača. Potom su formirali komisiju za istragu stanja u domovima za decu, navodeći da će u tim za obilazak domova biti i MDRI-S - koji je svoje učešće u ovom podvigu demantovao i ogradio se.
 
Šta, ukratko, piše u izveštaju koji je izneverio poverenje mnogih u sistem?
 
Deca su gotovo prepuštena da umru u institucijama koje ne neguju ništa osim osnovne brige, uprkos postojanju veće potrebe za negom i zdravstvenoj pomoći. Mnoga deca nemaju ni minimum kretanja u metalnim krevetima u kojima su smešteni, hranu dobijaju na sondu, nemaju oslonac za glavu i druge delove tela koja su im "na udaru" zbog zdravstvenog stanja i tromosti života u domu.
 
Retko ko ih obilazi, dane provode gledajući u plafon. Neki su i preminuli zbog nebrige, a niko nije odgovarao.
 
Šta je ministarstvo uradilo?
 
Nakon prvobitne reakcije ljutitog ministarstva, ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila je da će obići svaki dom u kojem su bili i istraživači MDRI-S. Iako javnost nije imala uvod u to koji su domovi bili predmet analiza - budući da je ministarstvo time uslovljavalo istraživače kako bi im uopšte dopustilo da uđu u ustanove, po turneji ministarke saznaje se koji su domovi u pitanju.
 
Prva stanica je bilo domsko odeljenje za smeštaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad u Šapcu, gde je Kisić Tepavčević stigla, kako su poručili nadležni, nenajavljeno.
 
"Kisić Tepavčević je tom prilikom videla da su uslovi u kojima borave, kao i nivo usluga, uglavnom u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. Konstatovano je da je neophodno ojačati kadrovske kapacitete ustanove, kao i da su zaposleni u punoj meri posvećeni korisnicima", navelo je ministarstvo u saopštenju, praćenom fotografijama i snimkom posete.
 
Dan kasnije, juče, ministarka je otišla u Niš, u Ustanovu za smeštaj dece i mladih "Duško Radović". 
 
"Osmеsi i zadovoljstvo na licima dece i mladih najbolje govore o kvalitetu usluge, odnosu zaposlenih prema njima i uslovima u kojima žive. Ova ustanova odiše pozitivnom energijom, a iz svake sobe se čuje dečiji smeh. Deca su se obradovala poseti, veseli su i zadovoljni i angažovani različitim vidovima aktivnosti", poručili su u ministarstvu.
 
Istog dana je posetila i dom Kulina.
 
"Korisnici su, kako se uverila ministarka Kisić Tepavčević sa saradnicima, neposredni, slobodni i komunikativni, a obradovali su sе poseti. Konstatovano je da je potrebno unapređenje kadrovskog kapaciteta, i kada su u pitanju zaposleni iz sistema socijalne zaštite i kada su u pitanju zdravstveni radnici", poručili su u saopštenju čelnici nakon posete.
 
Juče popodne, ministarka je obišla i Ustanovu za decu i mlade "Hristina Markišić" u Alеksincu.
 
"Uslovi u ustanovi su izuzetno dobri, hrana je raznovrsna, a kada je u pitanju jelovnik  poštuju se želje korisnika. Ministarka Kisić Tepavčević se uverila da su zaposleni posvećeni korisnicima, da postoji topao i neposredan odnos između korisnika i zaposlenih. Deca su vesela i pozitivna, a zaposleni im često organizuju izlete i šetnje. U okviru objekta se pruža i usluga dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju, gde su uslovi, takođe, izuzetno dobri", navelo je ministarstvo.
 
Darija Kisić Tepavčević danas je obišla Centar za zaštitu odojčadi u Zvečanskoj u Beogradu, a juče kasno popodne i Ustanovu za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu.
 
Nenajavljeno ili ne, resorno ministarstvo ima za cilj demantovanje istraživanja koje su radili iskusni istraživači MDRI-S. Koliko su ove posete ušminkane, ko je na fotografijama, a ko možda nije, javnost možda nikad neće znati.
  • Dragan

    04.07.2021 19:04
    Ag
    Zaostavština iz SFRJ.Kako su samo glancali radnici kad je "ne najavljeno" dolazio Tito.Mi smo imali u JNA vežbu kolu je organizovala GINA(general šrabna inspekcija) u sklopu koje jedan od dana noću se proglasi uzbuna.Naravno su nam oficiri preko veze rekli kad i u koje vreme će biti uzbuna,jad su išli u vojne objekte krečilo se,ribalo itd.Jiš je gore nego navedeno vidimo decu invalide na ulici.
  • Mirko

    04.07.2021 18:37
    Dom
    Smestiti dotične da tamo žive i imaju isti tretman..
  • Mile

    04.07.2021 18:12
    Ne moze tamo biti sjajno, takvo je valjda stanje onih sto su tamo, al ne verujem ni da je kao u onom izvestaju nevladine org.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.