Istraživači domova za decu: Nismo u timu koji obilazi ustanove, red je na nadležne organe

Inicijativa MDRI-S koja je otkrila u kakvim uslovima žive deca sa mentalnim invaliditetom u domovima, demantuje da će biti u timu koji će obilaziti ove ustanove.
Naime, u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navedeno je da se formira stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite, u kom će uz predstavnike ministarstava biti i predstavnici ove organizacije.
 
"Inicijativa pozdravlja iskazanu spremnost ministarstva da u ove posete uključi nevladine aktere. U isto vreme smatramo da je sada red da državni organi samostalno obiđu ove institucije, svako u okviru svojih nadležnosti, s obzirom da smo mi posete već obavili i naše nalaze i preporuke uputili nadležnim organima. Kada je reč o saradnji na monitoringu ustanova u budućnosti, smatramo da tome treba da prethode konkretni koraci koje će nadležni organi preduzeti u okviru reforme sistema institucionalnog staranja dece sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom". navodi se u saopštenju Innicijative. 
 
Navode da će biti spremni na saradnju u vršenju nadzora koji bi imao za cilj da redovno prati stanje u ovim institucijama sa stanovišta ljudskih prava, kada Ministarstvo preduzme konkretne korake u cilju deinstitucionalizacije. 
 
"MDRI-S, vodeći se međunarodnim standardima, naglašava značaj postojanja odvojenih mehanizama za nadzor - unutrašnji koji obavljaju predstavnici državnih organa i drugi - nezavisni koji obavljaju eksperti za ljudska prava", ističu. 
 
Ocenjuju da je nezavisni monitoring jedna od okosnica zaštite ljudskih prava, posebno u slučajevima kada se on odnosi na osobe faktički lišene slobode, kao što je to slučaj sa odraslima i decom koji žive u institucijama.
 
"U skladu sa tim, monitoring u kome zajedno učestvuju državna tela i nevladine organizacije nije nezavisnog karaktera, te on ne isključuje potrebu za samostalnim nadzorom ustanova od strane organizacija osoba sa invaliditetom i nevladinih organizacija za ljudska prava", zaključuje se.
 
Podsetimo, rezultate istraživanja Inicijative MDRI-S je na detaljan način prvi preneo 021.rs, nakon reakcije grupe nevladinih organizacija. Potom je reagovalo ministarstvo, a ovom temom su potom počeli da se bave nacionalni mediji. Reagovao je i pokrajinski premijer Igor Mirović, koji je najavio nenajavljene posete ustanovama socijalne zaštite u Vojvodini. 
 
Sve sumorne, poražavajuće detalje ovog istraživanja saznajte OVDE, a šta o istraživanju kaže jedna od žena koja se u situaciju uverila svojim očima čitajte OVDE.
  • Z13

    03.07.2021 18:28
    Omekšali preko noći
    Državni organi bi sada, kada je u pitanju vruć krompir, da podele odgovornost sa nedržavnim organizacijama. Lukavo smišljeno, ali veoma providno.
  • Sejo

    03.07.2021 18:23
    Koje gomile laži i nebuloza,važno je optužiti srbina da šikanira ometene u razvoju!!!A što ljudi po domovima rade za 35000 to ne spominjete!!
  • Z

    03.07.2021 18:19
    Potemkinova sela
    Dokle ćemo živeti u laži. Kakva komisija ministarstva? Ko išta može da im veruje. Ali i ova priča će biti skrajnuta za par dana, a deca će nastaviti da umiru u nehumano uslovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija