Meštanin Ravnog Sela odbio da plaća nekvalitetnu vodu - nešto, ipak, mora da plati

Viši sud u Somboru potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vrbasu u kojoj se navodi da meštanin Ravnog Sela Božidar Caričić mora da plati oko 1.400 dinara za komunalne usluge.
Meštanin Ravnog Sela odbio da plaća nekvalitetnu vodu - nešto, ipak, mora da plati
Foto: Pixabay
Caričić je pre nekoliko godina na sudu dokazao da voda koju domaćinstvima u njegovom selu dostavlja JKP "Komunalac" iz Vrbasa sadrži kancerogeni arsen, nakon čega je sud odlučio da on nije u dužnosti da plaća zagađenu vodu.
Osnovni sud u Vrbasu je 12. septembra prošle godine presudio da Caričić ipak treba da plati određenu sumu za fiksni deo troškova ovog javnog preduzeća, a koji bi predstavljali ukupno 10 odsto naknade.
 
Ovu presudu je potvrdio i Viši sud pre mesec dana, a meštaninu Ravnog Sela se nalaže da "Komunalcu" plati oko 2.800 dinara, sa troškovima procesa, a odnosi se na račune za 2016. godinu.
Šta piše u presudi?
 
U drugostepenoj presudi Višeg suda u Somboru u koju je 021.rs imao uvid, naglašeno je da se prema Zakonu o komunalnim delatnostima cene komunalnih usluga dele na fiksne i varijabilne.
 
Fiksni deo tiče se održavanja sistema, priključka i drugih tehničkih aspekata sistema, dok se varijabilni delovi odnose na korišćenje i potrošnju konkretne komunalne usluge.
 
"U konkretnom slučaju, 'Komunalac' nema pravo na varijabilne troškove jer nije isporučio tehnički ispravnu vodu i na taj način pružio komunalnu uslugu, dok sa druge strane bez obzira na (ne)korišćenje usluge ima pravo naplate fiksnih troškova, samom činjenicom da tuženi ima priključak i da je deo sistema", navodi se.
 
S tim u vezi, Caričiću nije pružana usluga vodosnabdevanja, te preduzeću ne pripada naknada jer nije pružilo uslugu koju je trebalo da pruži.
 
"Iz izvedenih dokaza i utvrđenih činjenica u toku postupka, proizilazi da tužilac kao komunalno preduzeće nije izvršio usluge u skladu sa svojom zakonskom obavezom, vršeći isporuku vode koja nije hemijski i bakteriološki ispravna", dodaje se.
 
Viši sud ceni da je pravilan prvostepeni stav da "Komunalac" izvršenu uslugu ne može da naplati, naročito po cenama koje važe za uredno pružanje komunalne usluge, jer se istom ne može smatrati isporuka hemijski i bakteriološki neispravne vode, niti je propisima regulisana i predviđena cena za takvu vodu.
 
Da li je ovo presedan i za ostala mesta sa neispravnom vodom?
 
Božidar Caričić je krajem 2015. godine odlučio da ne plaća vodu za piće iz mreže koju održava "Komunalac" jer voda već "na oko" nije izgledala ispravno.
 
Kad je komunalno preduzeće pokušalo da naplati dugove putem izvršitelja, Caričić je uložio žalbu i ceo slučaj je otišao na sud.
 
Da je voda u Ravnom Selu neispravna meštani znaju već dugi niz godina, a da sadrži povećane doze arsena saznalo se, kaže Caričić za 021.rs, zvanično na sudu.
Božidar Caričić i drugi meštani Ravnog Sela još uvek se bore za pravdu u koju veruju, a to je da ne treba da plaćaju vodu koja nije ispravna i da komunalno preduzeće mora da isporuči ispravnu vodu - to im je posao.
 
"Nadam se da ova presuda predstavlja presedan za ljude koji isto nemaju ispravnu pijaću vodu jer bi to značilo da bi opštine morale građanima da vrate onih 90 odsto uplaćenih troškova, a da zadrže 10 odsto koji je određen i ovom presudom. Na taj način bi verovatno i nadležni bili prisiljeni da počnu isporučivati ispravnu vodu", kaže on.
 
Inače, Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu Osnovnog suda u Vrbasu kojom je Caričić uslovno osuđen na dve godine zatvora, a koja se odnosi na postupak koji je protiv njega pokrenuo "Komunalac" optužujući ga za sprečavanje službenog lica u izvršavanju radnje.
  • Žedni Zrenjaninac

    18.08.2023 22:16
    Svaka čast. Zrenjaninci su njonje koje ćute i trpe već dve decenije. Bolesnih sve više, a najviše para se daje za otrovnu česmovaču i mineralnu vodu. Računi su opet ćutke poskupeli, a u grad je nedavno stigla prva i jedna jedina cisterna sa pijaćom vodom iz Novog Sada.
  • Natasa

    18.08.2023 18:29
    Voda
    Zahvaljujem se portalu 021 sto je uvek bio uz nas i uredno obavestavao tok procesa naseg čika Boze i JKP -a.Odgovorila BiH ovom "pametnom"sto je napisao da je voda zabranjena od 2006.Da jeste ,ali gradjani Ravnog tu činjenicu su saznali tek pre tri ,četiri godine kada je Božo počeo da se sudi sa njima.I vi koji ste to znali od 2006,sta ste po tom pitanju uradili?Kako ste sprečili da makar deca u skoku i vrtiću ne piju tu vodu?Nikako,ćutali ste ,ćutite i sada jer nekome tako i odgovara.Mi smo obezbedili aparate za vodu u vrtiću,a izvršili"pritisak"na školu da istu nabave.Kazete da je cena vode umanjena,Laz i to velika!!!Cena vode je ista kao da je ispravna.Kada je sklopljen ugovor sa jkpom u ugovoru stoji da će isporučivati zdravu pijaću vodu!!!Po tom ugovoru još 2006je trebalo raskinuti ugovor sa njima jer nisu u mogućnosti da nam plasiraju proizvod koji ih obavezuje.Tu onda dolazi odgovor od JKP da njih taj ugovor ne zanima.Ja pitam opštinske i JKP ,gde je 4 miliona evra koje su dobili još 2018g od Kef banke za izgradnju fabrike vode?Cela opština je trebala biti pokrivena.
  • Dzoni NS

    18.08.2023 17:37
    A struja
    A sta da radimo sa lopovima iz eps-a??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina