Udruženje za odbranu ćirilice proverava ustanove širom Vojvodine i podnosi prijave

Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" počelo je da proverava da li javne institucije u Vojvodini koriste ćirilicu u skladu sa Zakonom o jeziku i pismu, Ustavom Srbije i drugim vladinim aktima
Udruženje za odbranu ćirilice proverava ustanove širom Vojvodine i podnosi prijave
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nakon što je provera institucija u Beogradu uglavnom završena, članovi ovog udruženja krenuli su na sever države, pišu Novosti.
Posle izvršenog uvida, došli su do podataka da državni organi i lokalne samouprave u Vojvodini u potpunosti poštuju zakon, a kulturni centri, turističke organizacije i javna preuzeća polovično. To je za "Novosti" potvrdio Dejan Matić iz ovog udruženja.
"Dosad smo radili pojedinačno, po gradovima, a ovom poslu sada pristupamo na određenoj teritoriji, sektorski i detaljno", precizira.
 
Matić naglašava da je zbog nepoštovanja zakona o upotrebi jezika i pisma, odnosno zbog toga što umesto ćirilice koriste latinicu, podneo pritužbe na sve kulturne centre i turističke organizacije na teritoriji Vojvodine i za javna preduzeća na teritoriji Subotice.
 
Tako su podnete prijave protiv kulturnih centara u Zrenjaninu, Somboru, Apatinu, Beloj Crkvi, Vršcu, zatim protiv Gradskog pozorišta u Bečeju čiju funkciju vrši Kulturni centar. Podneta je prijava i protiv Kulturnog centra u Inđiji, odnosno traži se samo ispravka "interfejsa" zbog izostanka ćiriličke osnovne verzije.
 
Kada je reč o turističkim organizacijama koje ne koriste ćirilicu, Matić je podneo prijavu protiv ovih organizacija u Subotici, Bačkom Petrovcu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Somboru, Kikindi i Sremskim Karlovcima.
 
Prijava je podneta i protiv javnih preduzeća u Subotici i to protiv preduzeća "Upravljanje putevima i urbanističko planiranje", "Subotica trans", Palić - Ludaš, Pogrebnog preduzeća.
 
"Javna preduzeća će biti kontrolisana detaljno od Subotice pa južno po Pokrajini", kaže Matić uz napomenu da svakih nekoliko dana šalje nove pritužbe.
 
Inače, prema rečima ovog sagovornika Novosti, neke od institucija koje su opomenute ispoštuju zahtev u roku od mesec-dva dana, a neko u roku od godinu dana. Ima i onih kod kojih se taj posao otegne na nekoliko godina.
Matić kao pozitivan primer ističe da u mađarskim sredinama svaki sajt posle mađarskog jezika ima jedino ćiriličku verziju za srpski jezik.
 
Inače, članovi ovog udruženja već 15 godina "love" institucije i pojedince koji ne poštuju propise po kojima su dužni da koriste srpski jezik i ćirilicu, pa umesto toga, koriste latinicu.
 
Prema zahtevima Udruženja, ćirilica je počela da se primenjuje u 90 opština u Srbiji, gde su od 150 lokalnih samouprava 92 bile latinične. Izborili su se i da u MUP na ćirilici bude obeleženo hiljadu novih vozila, na ovo pismo prešli su Beogradski sajam, Zoo-vrt, Agencija za bezbednost saobraćaja, i mnoga druga preduzeća...
 
Matić ističe da je u Udruženju princip da se u borbi za ćirilicu koristi pravni pristup i da traže ona prava koja postoje na papiru, bez obzira na to što su mala, a zakoni nedovoljni.
  • Patrik

    01.09.2023 07:19
    Zakon
    Član 1

    U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpski jezik.

    U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi ćiriličko pismo, a latinično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

    Na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.
  • Bojan

    31.08.2023 08:54
    @Јован

    To možda kod vas u Srbiji, u Vojvodini malo sutra.
  • Јован

    30.08.2023 20:34
    Сви слабије образовани и мање "начитани" људи пишу латиницом,
    У најнеразвијенијим општинама Србије где је најслабији просечни степен образовања становништва је управо највећа заступљеност латиничног писма.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina