Postavljeni novi natpisi sa imenom Subotice na mađarskom jeziku

Svetleći natpisi sa imenom Subotice na mađarskom jeziku, koje su nepoznate osobe oštetile početkom meseca, ponovo su postavljeni na prilazima tom gradu.
Postavljeni novi natpisi sa imenom Subotice na mađarskom jeziku
Foto: 021.rs
Slova u bojama mađarske zastave kojima je ispisano "Szabadka" postavljena su krajem juna na mestu gde su ranije postavljeni natpisi imena grada na latinici i ćirilici.
Krajem jula je oštećen i natpis sa imenom grada Subotice na ćirilici, koji je nakon toga zamenjen novim.
Natpis na mađarskom jeziku postavljen je na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojem je 1. septembra, na svečanoj sednici Skupštine Subotice, uručeno zvanje počasnog građanina.
  • Neka natpisa u

    18.09.2023 16:36
    Vojvodini i treba ih biti!
    Citam kako velikosrbi jer ih drugacije ne mogu nazvati, zamjeraju onima koji su dozvolili natpise u Subotici na madjarskom jeziku, kako to da u Srbiji udjes u trgovinu kad tamo radnica govori na madjarskom jeziku, ili kako to da se u oglasima za posao u Subotici trazi uvjet da moras znati govoriti madjarski ili nije bitno to sta neo-ustase razbijaju table na srpskom jeziku u HR, mi ne budimo takvi mi budimo bolji od njih, itd... ja cu ovom zadnjem odgovoriti: da su vam te ' neo-ustase ' kako si napisao spalile Novi Sad do temelja, da li bi nakon toga u tom istom Novom Sadu bili natpisi na hrvatskom jeziku i dvojezicne table!? Jasno da ne bi i jasno da to vjerojatno vise NIKAD nece biti u Vukovaru. I Vojvodina je APV s RAZLOGOM. To je autonomna pokrajina u sklopu drzave Srbije ali NIJE Srbija i NIKAD nece biti Srbija, ma koliko da ste je posrbili.
  • Niko

    17.09.2023 23:27
    Užas
    Previše prava ,kakve škole na jezicima raznim,Srbija srpske skole kuci nek priča kako hoce,a ne oni nama uslov za posao madjarski jezik o to skoro na svim Subotičkim oglasi za.posao
    dno dna ,kakve škole na hrvatskom jeziku itd.Srbija je ovo a ne MADJARSKA ili Hrvatska.Kakve table.Nek se neguje al kuci a ne udjem u prodavnicu.npr ona ne zna Srpski jezik pa gde zivimoooo ????
  • marjan

    17.09.2023 00:36
    gde su u novom sadu table na mađarskom, slovačkom i rusinskom? zašto mađarskog ima samo tabli u ulicama na telepu koje su dobile ime po mađarima? zato jer je vmsz u vlasti? u vojvodini se uvek ponosimo time da manjinske zajednice zaista imaju prava veća nego u mnogim "razvijenim" državama zapadne evrope i "razvijenog sveta" i to apsolutno jeste tačno, ali šta fali da to vidimo i malo više u praksi? čak i u bilingvalnim mestima u vojvodini se višejezične table i znakovi vide u dosta manjem broju nego čak i u nekim zemljama koje su istorijski poznate po represiji nad manjinskim jezicima poput velike britanije, mađarske, španije, poljske, nemačke... to što u hrvatskoj neo-ustaše razbijaju table na srpskom ne znači da mi ne treba da se trudimo da budemo još bolji :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina