U sredu Skupština APV: Na dnevnom redu izmene izbornih pravila u Vojvodini

Poslanici Skupštine Vojvodine u sredu će usvojiti izmene izbornih pravila za Vojvodinu.
U sredu Skupština APV: Na dnevnom redu izmene izbornih pravila u Vojvodini
Foto: 021.rs

Po ovim izmenama se političkim učesnicima olakšava kandidovanje lista, a grupama građana onemogućuje da u koaliciji sa strankama učestvuju na izborima.

O motivima ovih izmena predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su tehničke prirode, i to uoči vanrednih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji se, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogu očekivati 17. decembra.

Kako je 021.rs otkrio, prema predloženim izmenama Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine predviđa se smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000 potpisa. Za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno je prikupiti 2.000 potpisa.
 
Od značajnijih novina, u Pokrajini neće moći da se predlaže koalicija političke stranke i grupe građana. Ovo znači da će lokalne organizacije iz Vojvodine morati samostalno da se kandiduju ili da njihovi članovi budu kandidati na izbornoj listi neke stranke.
 
Detaljno objašnjenje svih izmena pogledajte OVDE.
 
Na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine Vojvodine nalazi se predlog odluke o donošenju programa razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u APV do 2030. godine, kao i predlog odluke o načinu rada domova učenika i srednjih škola sa domom učenika sa sedištem u Vojvodini.
 
Tu je i predlog odluke o donošenju prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Carska bara", te godišnji izveštaji o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, "Voda Vojvodine", "Vojvodinašuma" i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Skupština Vojvodine počinje u 10 časova.

  • Mr Pit & 12 guslaca

    03.10.2023 14:05
    "Правила, правила - нека 'глупа' правила,у црно нас завила!?"
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • Raša

    03.10.2023 09:37
    "Izbori"
    U predlogu za izmenu izbornih pravila za pokrajinske izbore verovatno je greškom izostavljen deo:
    "Izbore za Skupštinu APV može da dobije samo SNS sa svojim koalicionim partnerima SPS i SVM. Svaki drugi rezultat izbora smatraće se nevažećim".
  • Kamiondžija

    02.10.2023 14:33
    Kada budete uveli većinski sistem, onda će zapravo biti izbora. Narod će znati za koga je glasao. Sve ovo ostalo tj.glasanje za nekakvog Mrsomuda kao nosioca liste počev od kućnog saveta pa sve do šefa države je samo bacanje prašine u oči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina