Dvojica Kineza na saslušanju zbog indijskih radnika, nagovarali ih da odu što pre

Danas, nešto pre 14 sati, dvojica inspektora iz PU Zrenjanin odveli su dvojicu kineskih radnika na saslušanje jer su nagovarali indijske radnike da uzmu deo neisplaćenih zarada i avionske karte.
Kako piše N1, kineski radnici koji su bili zaduženi za snabdevanje hranom, radili su to kako bi podstakli Indijce da što pre napuste Zrenjanin, odnosno, pre nego što daju izjavu u Tužilaštvu koje je dalo nalog za pokretanje istrage po prijavi organizacije "Astra".
 
To bi onemogućilo otvaranje istrage o trgovini ljudima.
 
Indijski radnici angažovani na gradilištu primili su poziv od Ambasade Indije, koja traži da im kažu šta se desilo kao i da im se dostavi pisani izveštaj sa detaljima o čitavom slučaju, rekla je Tara Rukeci Milivojević iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.
 
 
Prethodno je objavljeno da policija ponovo čuva indijske radnike, a došli su na poziv predstavnica organizacije Astra, koje trenutno razgovaraju sa radnicima.
 
Njima još nisu vraćeni pasoši, nisu dobili avionske karte, niti su im isplaćene zaostale zarade.
 
Njih je policija čuvala i nakon što su ih napali kineski menadžeri pre dva dana.
Indijski radnici su saslušani u sredu u policijskoj upravi Zrenjanin, a u njihovim iskazima, u koje je N1 imala uvid, navode da su preko kompanije China Energy Engineering Group (CEEG) bili angažovani na gradilištu fabrike Linglong, da su radili bez adekvatne opreme, da su živeli u neadekvatnim uslovima, kao i da su im oduzeti pasoši.
 
Posle saslušanja koje je trajalo pet sati, radnici su policiji prijavili da su ih napali menadžeri iz kompanije Linglong. Prema njihovim rečima, kineski menadžeri došli su u barake u kojima su smešteni sa namerom da ih nateraju da odmah napuste Zrenjanin, bez isplaćenih zaostalih zarada.
 
Kada su to odbili, kineski menadžeri su fizički napali Indijce, a jednom radniku u Urgentnom centru u Zrenjaninu konstatovane su lakše telesne povrede.
 
Komapnija Linglong u sredu je saoštila da "ne zapošljava, niti je ikada zapošljavala radnike iz Indije", kao i da su ugovor sa kompanijom CEEG, preko koje su ranije bili angažovani i radnici iz Vijetnama, raskinuli septembra 2022. godine.

N1 je ranije prenela snimke indijskih radnika na gradilištu Linglonga, njihove propusnice sa fotografijama i imenima za ulazak na gradilište, kao i delove njihovih ugovora sa kompanijom CEEG"

  • Laza

    04.02.2024 04:44
    Verovatno
    A plate ce im isplatiti Vulje od nasih para uz znak gvozdeno-celicnog prijateljstva sa Kinom.
  • Geda

    03.02.2024 02:36
    Bivši
    Možda bivši inspektor iz ZR što je uhapšen i posle slobodno šeta...no coment
  • Алиса у земљи чуда

    02.02.2024 17:13
    Предузеће као без царинска зона , ничија земља ,такав нам и закон о раду Кинески ,партија се за све пита

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina