Skupština Vojvodine na čekanju jer se SNS bavi Srbijom i Beogradom: "Žrtvovana zbog toga"

Nije poznato kada će se nastaviti konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine koja je na pauzi od 9. februara, saznaje 021.rs.
Skupština Vojvodine na čekanju jer se SNS bavi Srbijom i Beogradom: "Žrtvovana zbog toga"
Foto: 021.rs
Prošlo je više od mesec dana otkako je počela sednica pokrajinskog parlamenta, i tokom proteklih nedelja nijedan akter vlasti nije dao bilo kakvu izjavu o tome kada će biti formirana vojvođanska vlast.
 
Opozicija smatra da je ova situacija posledica toga što se Srpska napredna stranka prvenstveno bavi izborima u Beogradu i formiranjem Vlade Srbije.

Kada je početkom februara započeta sednica Skupštine Vojvodine i kada su verifikovani mandati, a potom proglašena pauza, očekivalo se da će relativno brzo uslediti nastavak, jer SNS, sa partnerima iz SPS i SVM, ima više nego dovoljan broj glasova da i dalje vlada Pokrajinom. Međutim, umesto toga, usledila je tišina, i ništa se ne dešava nedeljama.

Izgleda da to neće uskoro biti rešeno, jer čak ni postojeći propisi nisu definisali rokove u kojima treba izabrati predsednika Skupštine Vojvodine, potpredsednike, i doneti druge odluke koje bi značile da je okončan proces konstituisanja.
 
Iako je prema članu 82. Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine propisano da sednica treba da se nastavi u roku od 30 dana ako je prekinuta, u sekretarijatu Skupštine Vojvodine za 021.rs navode da u ovom slučaju to ne važi, ali nisu naveli u kom roku će sednica biti nastavljena.
 
"Obaveštavamo Vas da nisu nastupili uslovi iz člana 82. Poslovnika o radu Skupštine APV, da bi se smatralo da je sednica Skupštine prekinuta, stoga Skupština nije obavezna rokom od 30 dana za nastavak sednice. Nakon sprovedenih konsultacija u pauzi sednice, poslanici i javnost biće blagovremeno obavešteni o njenom nastavku. Krajnji rok za izbor Pokrajinske vlade jeste 90 dana od dana konstituisanja Skupštine APV, u skladu sa Statutom APV. S tim u vezi, pre isteka navedenog roka biće izabrano i rukovodstvo Skupštine APV", navode u sekretarijatu za 021.rs.
 
Iz ovog odgovora poslatog 021.rs se može naslutiti da je Skupština Vojvodine na pauzi već mesec dana i da nema roka do kad to može da traje, ali i da nije počeo da teče rok od 90 dana za izbor Pokrajinske vlade.
 
Prvi na pokrajinskoj listi opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i sada šef poslaničke grupe "Srbija centar (SRCE)-Zeleno-levi front(ZLF)-Pokret za preokret(PZP)" Mihailo Brkić kaže za 021.rs da proteklih nedelja poslanici nisu dobili ni jednu informaciju o tome kada će se nastaviti konstitutivna sednica.
 
Prema njegovim rečima, evidentno je da postoji pravni vakuum jer ni Statut ni Poslovnik nisu definisali rokove i pravila šta ako se proglasi pauza odmah po verifikaciji mandata. 
On dodaje da je iz svega što se dešava više nego jasno da naprednjacima Vojvodina nije važna i da se bave Srbijom, kao i izborima u Beogradu.
 
"Njihov fokus je na konstituisanju republičke skupštine kako bi stekli uslove za ponavljanje izbora u Beogradu. Zbog toga su svi ostali nivoi vlasti žrtvovani. Očigledno je da oni moraju prvo da srede svoje unutrašnje odnose da bi mogli nekome posle da dodele mesta u Vojvodini. To ima samo veze sa njihovim unutrašnjim partijskim dogovorima, a ne sa voljom građana", priča Brkić.
 
Podsetimo, konstitutivna sednica, odnosno samo zasedanje 9. februara, pauzirano je posle usvajanja izveštaja o sprovedenim izborima, čime su formalno novim poslanicima potvrđeni mandati. Zasedanje sveukupno nije trajalo ni sat vremena. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik Miroslav Španović iz PUPS-a.
  • Gangula

    12.03.2024 06:13
    Skupština Vojvodine tri struje SNS-a!
  • Jasna

    11.03.2024 19:53
    Uništavanje
    Vojvodina cela propada,bila je najprosperitetnija za vreme Marije Terezije koja ju je na svakom koraku unapređivala za razliku od ovoga sada,tonemo potpuno
  • Tbd

    11.03.2024 17:41
    Ionako ne služi ničemu jer su Vojvodinu razvlastli i opustošili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina