FOTO: Potvrđeni mandati u Skupštini Vojvodine, bez prisustva Srbije protiv nasilja

Mandati poslanika u novom sazivu Skupštine Vojvodine potvrđeni su na današnjoj sednici.
FOTO: Potvrđeni mandati u Skupštini Vojvodine, bez prisustva Srbije protiv nasilja
Foto: 021.rs

Izveštaj Verifikacione komisije usvojen je bez prisustva najveće opozicione liste Srbija protiv nasilja u skupštinskoj sali, budući da su oni odbili da učestvuju u sednici, nakon "nelegitimnih izbora".

Četiri poslanika sa ove liste, iz Demokratske stranke i stranke Zajedno, nisu ni došli na današnju sednicu.

Verifikaciona komisija je usvojila izveštaj sa 83 glasova za usvajanje.
 
Poslanici sa liste "NADA - Novi DSS - POKS" su prisustvoali sednici, ali nisu glasali za usvajanje izveštaja komisije. 
 
Kako su predstavnici SPN naveli na pres konferenciji pre sednice, oni neće prihvatiti ni mesto potpredsednika skupštine, jer smatraju da su izbori bili nelegitimni.
 
Na sednici nije bilo reči o tome ko će biti izabran za predsedavajućeg skupštine i premijera Vlade Vojvodine. Prvi na listi "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", Damir Zobenica, rekao je posle sednice da su još uvek u toku pregovori Srpske napredne stranke sa starim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije i Savezom vojvođanskih Mađara, kao i nekim drugim listama, te da će tek kasnije biti odlučeno ko će predsedavati Skupštinom. 
 
Sednica je počela u 10 časova.
Podsetimo, u Skupštini Vojvodine odlučivaće ukupno 120 poslanika. 
 
 
Većinu poslaničkih mesta, odnosno više od 50 odsto, dobila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, a za njima sledi koalicija "Srbija protiv nasilja".
 
Osim njih, cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, "NADA - Novi DSS i POKS" i lista "Ivica Dačić - premijer Srbije". Cenzus je, kao manjinska stranka, prešla i Ruska stranka.
Ovo je prvi saziv vojvođanske skupštine u kom je Srpska radikalna stranka ostala bez mandata. Iz "trke" je ispala i Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, koji je i prvi put samostalno nastupila na izborima.
 
SNS će imati 66 poslanika, Koalicija "Srbija protiv nasilja" 30 poslanika, Savez vojvođanskih mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i Koalicija Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije po sedam poslanika i jednog Ruska stranka, koja je nastupala kao manjinska stranka.
  • NS

    11.02.2024 18:22
    Bednici
    Hoce vlast, ali ne moze. Niko nije sjajan, ali ova opozicija je najgora. Fuj
  • Peter

    09.02.2024 19:21
    Ne volem
    Predsednik István Pásztor se prevrće u grobu, šta mu ovi rade sa Skupštinom…
  • Dunav

    09.02.2024 15:38
    NOVOSADSKI je i,..
    podrska za poslanike Zajedno jer nije lako biti cestit Poslanik u ova nakaradna vremena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti