Vozom do Subotice iz Novog Sada možda već u decembru

Radovi na pruzi za velike brzine od Novog Sada do Subotice napreduju brže nego što je planirano, kažu investitor i izvođači radova.
Vozom do Subotice iz Novog Sada možda već u decembru
Foto: 021.rs

Predviđaju da bi već u decembru mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj između Beograda i najsevernijeg grada u Srbiji, javlja RTS.

"Donji stroj je realizovan 98 odsto, gornji stroj je realizovan 67 odsto od ukupne dužine. Tu su i radovi na elektrifikaciji pruge, tu su postavljanje voznog voda, takođe i stanične zgrade, odnosno stanični objekti, su u velikom broju završeni građevinski radovi", navodi Slobodan Kostić, inženjer.
 
Investitor očekuje da bi već u decembru mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj. Prugom između Novog Sada i Subotice putovanje bi trajalo 42, a od Beograda do Subotice oko 70 minuta.
"Plan je da već u septembru krenu ozbiljna testiranja, da pre toga bude završena pruga u građevinskom smislu, da izvođači radova obave svoja testiranja i da onda već u septembru dođu specijalni vozovi koji će testirati ispravnost pruge i kvalitet izvršenog posla", ističe Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije.
 
Na pruzi za velike brzine od Novog Sada do Subotice neće biti putnih prelaza – zbog čega je izgrađen veliki broj podvožnjaka i nadvožnjaka. Uporedo se radi na rekonstrukciji postojećih i grade tri nove železničke stanice – Vrbas, Rumenka i Lovćenac.
 
Od 58 objekata koji će biti izgrađeni na 108 kilometara deonice pruge od Novog Sada do Subotice – vijadukt u Vrbasu, koji se nalazi na samoj sredini je najveći, najkompleksniji, sa dužinom od gotovo kilometar i po.

"Vijadukt je bio najveći izazov. Zbog dinamike smo povećali broj skela, oplata i slično. Na vijaduktu još treba da se završi hidroizolacija i mislim da ćemo početkom aprila imati preduslove da položimo kolosek", dodaje Jang Guanling.

  • stasa

    26.03.2024 20:01
    I tako krenem vozom od Beograda do Bratislave i stignem u Suboticu. I sta onda? Narod ne shvata da ce taj cuveni voz koji kosta djavo i po da zavrsi svoju rutu u Subotici.
  • Ciri

    26.03.2024 19:55
    Čuj ovo, "možda VEĆ u decembru", hahaha
  • Kijop

    26.03.2024 19:08
    Koliko puta ce je svecano otvoriti? Za izbore u BG moraju bar jednom. Hoce li na vozu biti oslikani motivi kosovskih manastira ili samo sns reklame? Hoce li se voz zvati milosev veliki jastreb ili milosevo veliko oko?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina