Pančevo: Za sada bez zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Pančevu od početka godine nema obolelih kod kojih je potvrđen virus groznice Zapodnog Nila koji izaziva upalu mozga, kaže načelnica Infektivnog odeljenja Dušanka Žilović.
Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Pančevu od početka godine nema obolelih kod kojih je potvrđen virus groznice Zapodnog Nila koji izaziva upalu mozga, kaže načelnica Infektivnog odeljenja Dušanka Žilović.

Manje od deset pacijenta sa lakšom kliničkom slikom bolesti lečeni su u bolničkoj ambulanti. Prvi slučaj oboljevanja u Srbiji od groznice Zapadnog Nila dijagnostikovan je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice 2012. godine. Prošle godine bilo je 47 slučajeva sa upalom mozga, koju je izazvao virus Zapadnog Nila, a četiri osobe su preminule. Za sada na Internom odljenju nije bilo pacijenata kod kojh je groznica Zapadnog Nila i potvrđena, kaže načelnica Žilović.

- Ove godine, moguće zbog velikih kiša, nema toliko ujeda. Nismo imali još nijednog pacijenta obolelog od upale mozga izazvane ovim virusom. Ambulantno smo imali nekoliko pacijenta, manje od deset. Ne bih mogla da kažem tačan broj pošto idu i kod drugih kolega koji imaju sliku groznice Zapadnog Nila, bolove u mišićima, visoku temperaturu, glavobolje, pojavu ospe, ali bez najteže kliničke slike. Njih lečimo ambulantno. Imamo jednog pacijenta koji ima kliničku sliku izuzetno teške groznice Zapadnog Nila, ali opet bez upale mozga. U toku je potvrda. Prvi nalaz krvi je negativan. Čekamo da prođe 15 dana, kako bismo uzeli drugi uzorak seruma - kaže Žilović.

Ona naglašava da nisu svi komarci zaraženi, ali ako nekog i ujede zaražen komarac, ne mora da znači da će imati tešku kliničku sliku.

- Od deset pacijenta koje ujede zaražen komarac, svaki peti pacijent će oboleti od groznice Zpadnog Nila. Od pacijenata koji i obole svaki peti je u riziku da dobije upalu mozga. Rizik od nastanka upale mozga veći je kod starijih od 50 godina - objašnjava Dušanka Žilović. Prema njenim rečima, iako je Ministarstvo zdravlja obezbedilo reagense za lečenje groznice Zapadnog Nila, infektolozi su dobili uputstvo da testiraju samo najteže slučajeve, odnosno pacijente kod kojih se sumnja da je upala mozga izazvana ovom groznicom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".