Kako da vam roštilj bude savršenstvo?

Prvomajski uranak bez dobrog roštilja - to nikako ne ide.
Prvomajski uranak bez dobrog roštilja - to nikako ne ide.

Da biste napravili "ukusan" izlet u prirodi, nije potrebno mnogo predznanja, i dovoljno je da se pridržavate nekih osnovnih pravila. Dva su uslova za odličan roštilj: prava jačina vatre i kvalitetno meso. Roštilj koji ćete ispeći na drvima svakako je najbolji jer mesu daje posebnu aromu.

Za roštilj su najbolji bukva i grab, a najčešće se za kombinuju drva i ugalj. Svi već znaju da je za ukusno i sočno meso najvažnije kakav će biti žar. Stručnjaci za roštilj kažu kako prvo treba staviti manju količinu drvenog uglja, upaliti ga kockom-dvema i na to naslagati drva, od tanjih prema debljim, ali ne previše. Kad drva izgore, sve se zgrne u jednu gomilu, stavi se još uglja, razgori se (maše se većim kartonom ili nečim sličnim) i ostavi 15-ak minuta da se ugalj upali.

Opet se razgoreva, žar se ravnomerno rasporedi, onda se još malo razgoreva... Žar mora da bude debeo pet do 10 santimetara ako hoćete da ispečete dovoljnu količinu mesa za društvo. Potom se na roštilj stavi rešetka namazana komadom slanine da se ugreje, a tek onda peče meso. Rešetka bi trebalo da bude udaljena od žara desetak santimetara.

Mariniranje mesa je neizostavan korak u pripremi roštilja. Za marinadu se najčešće upotrebljava ulje, beli luk, so, biber,aleva paprika i razno začinsko bilje. Meso se marinira ne samo zato što će tako biti ukusnije, već je to i najbolji način da se spreči nastanak kancerogenih materija koji se zovu heterociklični amini.

Do stvaranja tih štetnih sastojaka dolazi prilikom reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i to u trenutku kada je ono izloženo visokoj temperaturi na roštilju. Pravilo je i da prvo pečete veće komade mesa, poput piletine, i da ih stavite na kraj rešetaka, da bi se sporije pekli i ne bi izgoreli.

Dobro je znati da što duže pečete meso na jakoj vatri, ono će biti sve tvrđe, pa je veoma važno da ga ne prepečete. Na roštilj, naravno, možete da stavite koje god meso volite, ali je najbolje ono koje u sebi sadrži malo masnoće, poput rebaraca, jer će biti ukusnije. Posebnu slast vašem roštilju daće grilovano povrće koje se vrlo kratko priprema i njega možete da ostavite za kraj.

Fali vam još mladog luka, zelena ili neka druga salata i ručak u prirodi ili na terasi vaše kuće biće savršen. Prijatno!

  • čika Žeki

    30.04.2015 21:18
    jeste, a u stvari nije
    Kako roštiljati svi znaju kao i recept riblje čorbe. Nije mudrost? A zapravo jeste.
    Za roštilj u dvoje: zaseckana usenfana plećka + šampinjoni na vatri od šepurika. Za četvoro dodati pileće ćevape,a iste maltretirati na belom pepelu šepurika. Za šestoro već treba ćumur i roštilj kobaje ili pljeske, kao i prošarani svinjski vrat za početnike. Za 6+ .. pljeske, roštilj kobaje, svinjeći vrat,sveža slanina, ljuta papričica - a sve na ćumuru upaljenom preko cepki tvrdog drveta. 10+ mora se koristiti suva vinova loza kao žar u redosledu skuša na žaru,slanina sveža, bukovače i šamponjoni, pljeske/ćevapi, svinj.vrat, ražnjić juneći, krompiri iz pepela
    itd. Sve se lako savlada nakon prvih 10 godina pokušaja. Vratimo se na početak: treba poznavati vatru, kome vatra ne plane iz jedne šibice i onaj koji maše novinama iznad žara... bušido kodeks samuraja daje uputstva kako izvršiti hara-kiri
  • Tanja

    30.04.2015 20:07
    Redovno pravimo roštilje i generalno dobro ispadnu, ali nikad nismo probali da mariniramo, baš ćemo probati da vidimo kako će ispasti. Hvala na savetu :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti