FOTO: Južnokrejski vojnici vežbaju balet da se opuste

Jednom nedeljno grupa južnokorejskih vojnika, stacioniranih uz Demilitarizovanu zonu na granici sa Severnom Korejom, vojničke čizme menja za baletanke, kako bi uz ples i klasičnu muziku smanjili stres.

"Ovde je dosta napeto jer živimo u jedinici na prvoj liniji fronta i zbog toga se ponekad osećamo nesigurno", rekao je dvadesettroogodišnji Kim Džo Hijeok, koji odrađuje dvogodišnji vojni rok, obavezan za sve muškarce. "Balet mi pomaže da ostanem miran i sabran i da izgradim prijateljstvo s ostalim vojnicima", dodao je Kim, koji namerava da nastavi s baletom i nakon završetka vojnog roka.

Li Hjang Džo, balerina Korejskog nacionalnog baleta, zadužena je za obuku petnaest vojnika iz 25. vojne divizije. Program je pokrenut prošle godine, a pod njenom komandom vojnici se dobro oznoje dok pokušavaju da naprave špagu, "demi plie", "grand plie" i ostale baletske vratolomije.

Dosad su na "pozornici" izveli "Ladubovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Pukovnik Heo Tae Sun pojašnjava da balet zahteva veliku fizičku snagu te je dobar za jačanje mišića, povećanje fleksibilnosti i pravilno držanje.

I dok neki vojnici igraju fudbal, dodaje pukovnik, ostali se rekreiraju baletom.

  • Vreme će pokazati

    14.07.2016 19:47
    Sasvim su u pravu. Napor u baletu je ekvivalentan naporu u teretani. S tim da se kod baleta stvara i sigurnost u kretanju. A tu je i zgodna profesorka da im odvrati misli.
    Treba da učimo od istočnih naroda, a ne od zapadnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.