Ovo je najdraži lik iz dečijih knjiga

Vini Pu, nestašni meda, junak britanskog pisca Alana Aleksandera Milna, najomiljeniji je lik iz dečijih knjiga u Velikoj Britaniji, pokazalo je najnovije istraživanje, a sledi glavni lik čarobnjačke sage Hari Poter iz istoimenog ostvaranje Dz.K. Rouling.

U anketi je učestvovalo 1.200 osoba, na trećem mestu je mangup i avanturista, Džordž iz ,"Čuvene petorke", od Enida Blitona, a četvrta pozicija pripala je hrabrom Bilbou Baginsu iz ,"Hobita" ciji je stvaralac J.R.R. Tolkin, prenosi Gardian.

Hari Poter je bio favorit za 48 odsto učesnika u istraživanju, a reč je o osobama od 16 do 24 godina i samo tri odsto onih sa preko 55 godina, dok je Vini Pu u većini bio omiljen svim generacijama, što ga izdiglo iznad konkurencije.

Od 20 izglasanih, mali broj klasičnih likova se našao u top deset, a ovaj vrh liste sačinjavali su takođe i Matilda (peto mesto), zatim Lusi iz "Lav, veštica i ormar", Mačka u šeširu, Pas Spot, Šarlot, dok je deseto mesto zauzela Trejsi Biker.

Kako se navodi, ovo istraživanje je naručila Agencija za čitanje, koja organizuje letnje takmičenje u čitanju za decu u bibliotekama širom žemlje, u kojem će učestvovati 750.000 dece uzrasta između četiri i 11 godina.

Oni treba da posećuju biblioteke i pročitaju po šest knjiga tokom letnjeg raspusta.

Izvršni direktor ove agencije Sju Vilkinson rekao je da je ova anketa bila pokrenuta iz radoznalosti o tome koji će lik izdržati test i ostati uz nas u zreloj dobi, i dodao:

"Nadamo se da će deca uživati u takmičenju i da će hodajući kroz biblioteku stvoriti ljubav prema čitanju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.