Otkrivena nova planeta u Sunčevom sistemu?

Naučnici veruju da su možda otkrili najveću planetu na krajnjem rubu Sunčevog sistema, čija je masa do četiri puta veća od mase najveće poznate planete, Jupitera.

Naučnici veruju da su možda otkrili najveću planetu na krajnjem rubu Sunčevog sistema, čija je masa do četiri puta veća od mase najveće poznate planete, Jupitera. Orbita ove planete je hiljadama puta udaljenija od Sunca nego Zemljina - što bi moglo da bude i objašnjenje zbog čega je sve do danas ostala neotkrivena.

Podaci koji eventalno dokazuju postojanje Tihe (tako nazvane po istoimenoj grčkoj boginji), gasnog džina u spoljnom delu Ortovog oblaka, trebalo bi da budu objavljeni kasnije ove godine - mada neki veruju da je NASA dokaze uz pomoć teleskopa Vajs već obezbedila i da samo čekaju da budu proučeni.

Profesor Danijel Vitmajer sa Univerziteta Lujzijane veruje da bi uz pomoć raspoloživih podataka postojanje Tihe moglo biti dokazano u roku od dve godine. Vitmajer veruje da se ova planeta sastoji mahom od vodonika i helijuma, sa atmosferom sličnom Jupiterovoj, i pegama, prstenovima i oblacima kakve ima i najveća planeta Sunčevog sistema. “Može se očekivati da ima i svoje mesece, jer ih sve spoljne planete imaju”, kaže on.

Ukoliko se pretpostavka potvrdi, status i ime nove planete - koja bi bila deveta i možda najveća u Sunčevom sistemu - bili bi određeni uz saglasnost Međunarodne astronomske unije.
  • :((((((

    07.12.2011 13:31
    Neću da umreeeeem
  • Nibiru

    21.02.2011 17:32
    Da nije to Nibiru planeta ?
    Na Sumerskim tablicama se govori o planeti koja ima orbitu oko sunca dugu 3600 godina... Po Majanskom kalendaru spominje se godina 2012, kao kraj njihovog sveobuhvatnog kalendara...Da ne objasnjava taj kalendar dolazak te planete u blizinu planete zemlje...da ne pricamo o eventualnim posledicama o njenom prolasku blizu planete zemlje ?!
  • Pera Detlic

    16.02.2011 12:13
    Nibiru
    Dokazace oni na kraju i Nibiru da postoji i da se priblizava zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.