Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?

Naučnici sa Antarktika ulaze u stanje "psihičke hibernacije" kako bi uspeli da se izbore sa stresom, kontantnom tamom, izolacijom, pokazali su najnoviji rezultati studije koja je trajala pune dve godine.
Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?
Foto: Pixabay
To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti dugo vremena bili izolovani duži vremenski period. 
 
Naime, istraživači su proučavali radnike na stanici "Konkordija" na Antarktiku, gde temperature mogu da padnu i ispod minus 80 stepeni Celzijusovih u zimskom periodu, i gde se Sunce ne podiže iznad horizonta. 
 
Osoblje stanice na Antarktiku prijavilo je različite probleme, od narušenog raspoloženja i anksioznosti do težih psihijatrijskih reakcija. 
 
Ove promene su naročito izražene tokom zimskog perioda. Naime, široka prostranstva prekrivena su mrakom, pa boja, mirisi i zvuci skoro da i ne postoje, te dodaju na osećaju usamljenosti. 
 
U takvim okolnostima biološki sat može potpuno da se poremeti, pa zaposleni u toj Istraživačkoj stanici pate od nesanice. 
 
"Istraživanja ukazuju na određeni oblik psihološke hibernacije", rekao je doktor Nejtan Smit sa Univerziteta Mančester.
 
Uz podršku Evropske svemirske agencije, naučnici Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta u Bergenu u Norveškoj i Univerziteta u Tilburgu u Holandiji analizirali su promene u kvalitetu sna, emocije i strategije za zaštitu od stresa zaposlenih na stanici "Konkordija" tokom dve zime. 
 
Istraživanjem su utvrdili da je tokom zime zaposlenima san znatno slabiji, da gotovo i da nemaju pozitivne emocije, kao i da se situacija poboljšava pojavom Sunca. To je rezultat i koji su očekivali. 
 
Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da aktivna primena različitih strategija za borbu protiv stresa, kao što su pokušaj rešavanja problema i razgovor sa samim sobom kao način utehe, opadaju tokom zime, piše Dejli mejl.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti