Arheolozi potvrdili pad meteora kod grada za koji veruju da je biblijska Sodoma

Meteor koji je eksplodirao iznad Mrtvog mora pre 3.700 godina verovatno je izbrisao mnoge zajednice tog vremena s lica Zemlje i uzrokvoao smrt desetine hiljada ljudi, ali i potvrdio istorijsku okosnicu stare biblijske priče, piše "Science Alert".
Dokazi koji upućuju na to da se u spomenutom periodu dogodila takva ogromna eksplozija dolaze s arheološkog lokaliteta Tal el-Hamam, koji je smešten na ravnici u Jordanu, državi na Bliskom Istoku u jugozapadnoj Aziji. 
 
Tal el-Hamam je grad iz bronzanog doba, a neki stručnjaci tvrde kako se zapravo radi o poznatom, ozloglašenom gradu iz Biblije - Sodomi.
 
Sodoma i Gomora
 
Prema Bibliji, Sodoma i Gomora bili su dva grada nedaleko od Mrtvog mora koje je Bog hteo da uništi sumpornim ognjem jer su stanovnici tih gradova bili grešnici, pokazivali su mržnju prema strancima i nisu pokazivali saosećanje za slabe i siromašne.
 
Arheolozi na tom lokalitetu rade već 13 godina i iskopali su vrlo čvrste dokaze o snažnoj eksploziji meteora iznad tog područja. Svoje podatke predstavili su u nedavno objavljenom istraživanju "The Civilization-Ending 3.7KYrBP Event: Archaeological Data, Sample Analyses, and Biblical Implications".
 
Veličanstvene zidine Tal el-Hamama
 
Tal el-Hamam je bio razvijeni grad bronzanog doba koji se nalazio u ravnici u provinciji Gor.
 
Civilizacija se na tom području razvijala više od 2.500 godina. Sam grad je bio glavno administrativno središte tadašnjeg kraljevstva i bio je opasan veličanstvenim zidom debljine 30, a visine 15 metara. Na zidu su bili tornjevi, razni ulazi i drugi odbrambeni mehanizmi.
 
Međutim, sve to je uništeno u ogromnoj eksploziji meteora vrlo blizu Tal el-Hamama.
 
Prema arheološkim podacima, nakon eksplozije meteora, gradom je prošao snažan toplotni talas koji je uništio sva naselja na tom području. Područje je ostalo nenaseljeno 700 godina nakon eksplozije.
 
Arheolozi su u početku smatrali da je područje uništeno zbog razornog zemljotresa, ali eksplozija meteora bolje objašnjava tanak talog pepela nad čitavim područjem i činjenicu da kuće unutar naselja nisu srušene kao da ih je pogodio potres.
 
Uz to, na lokalitetu je pronađena keramika kojoj se jedna strana otopila u staklo, što je moguće samo pri veoma visokim temperaturama. Sloj koji se transformisao u staklo debljine je jednog milimetra što upućuje na kratak događaj veoma visoke temperature, a ne na dugotrajnu izloženost požarima ili hemijskim reakcijama nakon zemljotresa.
 
Arheolozi su zaključili da su komadi keramike bili izloženi temperaturi između 8.000 i 12.000 stepena Celzijusa u periodu kraćem od nekoliko milisekundi, što bi odgovaralo posledici snažne eksplozije meteora.
 
Takođe, dugo nakon katastrofalnog događaja, tlo nije bilo obradivo. Naučnici smatraju da je to zbog toga što je udarni talas za sobom doneo i sloj soli iz Mrtvog mora pa ljudi na tom području nisu mogli da se bave poljoprivredom stotinama godina nakon eksplozije.
 
Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru
 
Zaključili su kako je eksplozija bila jačine nuklearne bojeve glave snage 10 megatona i da se dogodila na visini od jednog kilometra iznad Mrtvog mora.
 
Smatraju kako se to slaže s pričom iz Biblije: "Kako je sunce na zemlju izlazilo i Lot ulazio u Soar, Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i svo rastinje na zemlji" (Postanje 19:23-25).
 
Biblija je arheolozima zanimljiva iz istorijske perspektive jer se u njoj ponekad prepliću stvarni događaji iz istorije sa hrišćanskom mitologijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva