Pomoću mape saznajte koliko je vaš grad postao topliji od kada ste rođeni

Iako je globalno zagrevanje ozbiljna pojava o kojoj se godinama govori, često nismo svesni da to nije nekakav fenomen koji se tek spominje, već da ima stvaran i ozbiljan uticaj na naše živote.
Pomoću mape saznajte koliko je vaš grad postao topliji od kada ste rođeni
Foto: Pixabay
"Njujork tajms" je objavio interaktivnu mapu na kojoj možete proveriti koliko je upravo vaš rodni grad topliji danas nego u godini kad ste se rodili.
 
U mapu koju možete videti OVDE jednostavno upišete ime svog rodnog grada (ili bilo kog drugog grada na svetu) i godinu rođenja i prikazaće vam se koliko je dana te godine temperatura iznosila više od 32 stepeni Celzijusa u tom gradu, a koliko je takvih dana ove godine. 
 
Na primer, ako ste rođeni u Novom Sadu 1986. saznaćete da je te godine u gradu samo devet dana temperatura bila viša od 32 stepena, dok se do danas taj broj popeo na čak 19 dana.
 
 
Takođe ćete saznati da će se, ako se ovako nastavi, do vremena kad ćete napuniti 80 godina taj broj popeti na čak 34 moguća dana, odnosno u proseku između 23 i 53 dana. 
 
Ako vam se gotovo čitav mesec velikih vrućina čini kao mnogo, treba znati da će prema istraživanju koje su sproveli naučnici u Climate Impact Laba, u gradovima poput Nju Delhija ili Džakarte, ekstremne vrućine trajati gotovo celu godinu, dok je 60-ih taj broj iznosio "samo" 32 dana. 
 
Takve temperature su za ljude jako opasne, naročito za starije ljude, novorođenčad i osobe s hroničnim bolestima, a pogotovo pogađaju ljude koji rade na otvorenom ili su nižeg imovinskog stanja pa ne mogu da priušte klimu ili druge uređaje za rashlađivanje, upozorava "Njujork tajms". 
  • Che

    16.06.2019 13:17
    Razlog više da se odselim iz Srbije...
  • Jos je

    16.06.2019 12:43
    Jos je Vasa Pelagić pisao da je "nužno i neophodno saditi što više drveća", da bi uz kuće trebalo da se sadi što različitije voće a po obodima naselja jako drveće dubokog korena i širokih krošnji. Na ovaj se način, kaže Pelagić, obezbedjuju mnoge blagodeti za čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.