Petina Britanaca misli da je Crna Guja istorijska ličnost

Novo istraživanje pokazalo je da čak dvadeset odsto Britanaca misli da su Šerlok Holms i Crna Guja likovi utemeljeni na stvarnim istorijskim ličnostima.
Novo istraživanje pokazalo je da čak dvadeset odsto Britanaca misli da su Šerlok Holms i Crna Guja likovi utemeljeni na stvarnim istorijskim ličnostima.

Osim toga, određen deo britanske nacije misli da je Kapetan Mejnvering, lik iz BBC-jeve serije "Dad's Army", stvarno predvodio odbranu zemlje tokom Drugog svetskog rata i da je sama serija inspirisana događajima iz njegovog života.

Istraživanje je sprovela najveća britanska služba za ispitivanje javnog mnjenja, "Ask Jeeves", i otkrila da ima i onih koji smatraju da su i Klark Kent i Indijana Džouns bili stvarne osobe.

Međutim, mešanje stvarnosti i fikcije ide u oba smera, pa su tako neki ispitanici odgovorili da su revolucionar i političar Čegevara, bolničarka i inspiracija za osnivanje Crvenog krsta Florens Najtingejl, kao i američki razbojnik s Divljeg zapada Džesi Džejms, samo izmišljeni likovi.

Takođe, četiri od deset ispitanika nisu imali pojma da je Erin Brokovič stvarna osoba, kao ni indijanski poglavica Džeronimo.

Anketa je sprovedena među hiljadu odraslih Britanaca među kojima 20 odsto, uprkos filmu Gaja Ričija i popularnoj TV seriji koja se emitovala na BBC-ju, doživljavaju najpoznatiji književni lik Artura Konana Dojla kao stvarnu osobu. Sličan broj proglasio je i Gospođu Marpl, poznatu detektivku Agate Kristi, stvarnom, kao i Crnu Guju, iako se radi o britanskoj TV seriji.

Postoji i određen, iako mali, broj onih koji smatraju da su Betmen i Doktor Hu bazirani na stvarnim likovima.

  • Andro

    06.04.2011 08:22
    Slično
    Isto tako verovatno još veći procenat misli da je Isus bio istorijska ličnost, a da nauka i njene teorije i dokazi služe samo da bi obmanjivali ljude i skretali ih sa božjeg puta i spasenja u životu večnome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.