Farmer mora da plati 8.000 evra odštete zbog smrada svojih krava

Francuski farmer Nikola Bardi moraće da plati kaznu od 8.000 evra zbog "nesnosnog smrada" svojih krava, nakon što se oko tog pitanja 10 godina sudio sa komšijom.
Farmer mora da plati 8.000 evra odštete zbog smrada svojih krava
Foto: Pixabay (ilustracija)
Francuski sud je u presudi naveo da je Bardi držao stogove sena "maltene ispod kuhinjskog prozora svog komšije".
 
Time je završena Bardijeva desetogodišnja pravna borba sa komšijom, koji ga je tužio za "nekomšijsko ponašanje", zbog načina na koji je brinuo o kravama. Komšija je tvrdio da je Bardi držao krave u nelegalnoj zgadi u blizini granice dva imanja. Žalio se i na gomilanje bala sena, koje su izazivale "snažan i iritantan miris".
 
Slučaj je dospeo do Kasacionog suda, najviše instance za građanske žalbe u Francuskoj, gde je presuđeno da je Bardi kriv za "nenormalan komšijski poremećaj", prenosi Gardijan.
 
Sudija je u presudi priznao da nije neobično da se sa farmi širi neprijatan miris, ali je proglasio Bardija krivim zbog blizine štale komšijskoj kući.
 
Bardiju je naloženo da plati 6.000 evra odštete i još 2.000 evra za sudske troškove, a moraće i da premesti štalu.
 
"To je glupost koja je dostigla krajnje granice", rekao je Bardi lokalnim medijima i dodao da je već potrošio 10.000 evra tokom pravne borbe.
 
Bardijeva porodica vec šest generacija uzgaja stoku u mjestu Lakapel-Viskamp na jugu Francuske.
 
Slučaj je podigao tenzije između ruralne i urbane Francuske, a 12.000 ljudi je potpisalo peticiju u znak podrške Bardiju.
  • ex chapman

    27.11.2019 09:04
    @Tako
    ako nisi primetio ovaj "slucaj" je resen po PRIVATNOJ tuzbi i nalozeno je uklanjanje NELEGALNE stale... dakle situacija ista kao i kod vas - NELEGALNA stala pod nosom (pun intended :) inspekcija! a komsija je morao sam da tuzi i da se razvlaci 10 godina po sudovima (prosek i u Srbiji)! sad naravno ovaj nece postupiti po presudi pa sledi (fanfare) IZVRSNI POSTUPAK! :D
    dakle sve isto kao u Srbiji - stoka (rogata i ova bezrepa), smrad (kravlji i ljudski), javasluk u inspekcijama, sporost pravosudja…
  • Tik Drejsi

    26.11.2019 13:00
    S jedne strane, ako si se doselio na selo ti prihvataš sve što uz to ide pa i neprijatne mirise sa farmi. Sa druge strane, to ne ynači da komšija, po tom modelu, ima pravo da ti nabije štalu i stajsko đubrivo pod prozor. Stoga, podržavam ovu presudu.
  • Tako

    26.11.2019 12:48
    To rade
    U normalnom svetu...kod nas se obracas svim mogucim inspekcijama jer je neko blizu vlasti bespravno sagradio farmu stoke u srcu fruske gore u naseljenom mestu i to bez vode i kanalizacije...sa lesinama po livadi...i nikom nista...bravo za opsti u Beocin i cemer i jad na Kaludjerici koji vec nekoliko god nisu kadri da rese

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti