Mozak je kod bubnjara drugačiji

Većina ljudi može da izvede jednostavne motoričke zadatke sa obe ruke, ali bubnjari izvode komplikovane zadatke jednako sa obe ruke, i zbog toga je njihov mozak efikasniji, pokazalo je nemačko istraživanje.
Mozak je kod bubnjara drugačiji
Foto: Pixabay
Veze između leve i desne polovine mozga drugačija je kod bubnjara u odnosu na ostale ljude.
 
Kada dešnjaci obavljaju zadatak desnom rukom, leva strana mozga ili kontralateralna hemisfera to regulišu. Kad neko izvršava zadatak levom rukom, obe strane mozga dele teret.
 
Korpus kalosum (Corpus callosum) - žuljevito telo je tanak snop nervnih vlakana preko kojih se informacije prenose iz jedne u drugu hemisferu, igra ključnu ulogu u ovoj asimetriji.
 
Naučnici su otkrili da bela masa kod bubnjara ima veću brzinu difuzije, posebno prednjeg dela. Otkriće zaheva drugačije objašnjenje jer se veća brzina difuzije u telu ne smatra dobrim znakom. Obično podrazumeva gubitak ili oštećenje bele mase, što je vidljivo kod osoba sa multiplom sklerozom.
 
U izveštaju objavljenom ove nedelje, vodeći autor studije je rekao da prednji kalosum kod bubnjara sadrži manje vlakana, ali da su ta vlakna deblja. To je veoma važno jer deblja vlakna brže prenose impulse.
  • Janes

    28.12.2019 22:58
    Pa naravno!
    Mozak je kod svakog drugaciji!
  • ritam da te pitam

    26.12.2019 13:30
    @muzicar
    Vole ih zene jer imaju osecaj za ritam.
  • Muzicar

    26.12.2019 10:06
    Kako objasniti da je kvalitet sviranja bubnjeva obrnuto proporcionalan kvalitetom osobe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.