Spavanje na poslu postalo obavezno u Japanu

Japanski poslodavci odlučili su da spavanje na radnom mestu postaje deo radnih obaveza svakog zaposlenog.
Tu se ne misli da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklope oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.
 
Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara.
 
Zbog toga je predlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobiju barem pola sata za spavanje u ranom poslepodnevu.
 
Nextbeat, japanske IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah uspostavila dve, kako kažu, "strateške spavaće sobe".
 
Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.
  • I eto, opet ja

    20.01.2020 14:53
    Ništa...
    ...novo.
    Kod nas ima mnogo onih (u onim firmama) koji su jedva pola sata budni. Uz to, mi smo i naptedniji. Imsmo i par sati sedenja po kafićima u centru kao radnu obavezu (u istim onim firmama).
    :-)))
  • Aleksej

    20.01.2020 08:32
    Odlicna stva!
    I ja sam to nekad radio, na pauzi 20-30 minuta dremnem i k'o nov!!!
  • biciklista

    19.01.2020 15:13
    San
    Ja sam to radio par meseci pre desetak godina. U jednoj firmi sam imao sat vremena za rucak i trknem kuci biciklom za 6 minuta. jedem na brzinu i bacim se na trosed. spavam 20-30 minuta. Jako je tesko ustati. Cesto sam kontao da se nose u tri lepe - dajem otkaz itd. Al ajd krenem nazad u firmu i kad stignem kao da sam ponovo rodjen. Svez, vedar i nasmejan. U pitanju je servis, vise mozganje nego fizikala - a mozak radi 100% posle restarta. Nema neresivih "sutra cemo" problema. I sada sljakam slican posao ali bez pauze i ikakvih prava, do popodne sam vec usporen, nervozan, gresim itd. Japanci nisu ludi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.