Zbog sive ekonomije gubitak četiri milijarde evra

Recesija koja hara ne samo srpskom ekonomijom već i velikim tržištima, na kolena je bacila većinu domaće privrede, ali ne i sivu ekonomiju. Prelazak firmi u ilegalu sve je češća pojava u domaćoj privredi koja je, prema procenama Svetske banke, do izbijanja svetske krize sa oko 33,3 odsto crnog tržišta uveliko prevazilazila svetski prosek od oko 15 odsto.

To je oko 12 milijardi evra koje se okrenu na tržištu bez ikakve kontrole zbog čega je državna kasa na godišnjem gubitku od oko četiri milijarde evra. Udeo sive ekonomije u privredi povećan je od jula prošle do istog meseca ove godine na 40,38 odsto, dok će bruto društveni proizvod biti za oko 11 odsto manji nego lani.

U ovom trenutku tekstilna industrija nalazi se u samrtnom zagrljaju crnog tržišta budući da se oko 2,5 milijardi evra prometa proturi crnim kanalima, a budžet ošteti za oko 700 miliona evra godišnje. Uz to, trećina radnika je već završila na ulici, a ukoliko se lošoj praksi ne stane na put, procenjuje se da bi u aprilu sledeće godine u regularnim poslovima moglo opstati svega sedam odsto firmi. Sektor tekstila i ranije je bio najugroženija privredna grana zbog masovne prodaje kineske robe na koju se ne plaća PDV, kao i zbog buvljaka i komisiona koji postoje još samo u Srbiji.

Milan Knežević, predsednik Unije tekstilaca, kaže da se u ovom trenutku preko komisione prodaje obrne oko 712 miliona evra godišnje, a tek deseti deo se evidentira preko fiskalne kase. "Nedopustivo je da samo u Srbiji još postoje komisioni jer je to ozakonjeni šverc. Trenutno se priprema zakon koji će to onemogućiti pa više neće moći da stavljaju u promet robu za koju nemaju dokument o poreklu. Svuda u Evropi to je davno izašlo iz prakse jer se roba koja nema poreklo prodaje po buvljacima ili na aukcijama", objašnjava Knežević.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti