Aukcija svetovnih statua iz Nigerije, stručnjaci tvrde da se radi o ukradenim predmetima

Nigerijska komisija za muzeje i spomenike traži otkazivanje aukcije svetih statua iz te zemlje u aukcijskoj kući Kristis u Parizu, tvrdeći da su one ukradene.
Aukcija svetovnih statua iz Nigerije, stručnjaci tvrde da se radi o ukradenim predmetima
Foto: Pixabay
Kristis je, međutim, saopštio da su statue nabavljane legalno i da će aukcija biti održana. Poslednjih godina francuski sudovi su uporno presuđivali u korist aukcijskih kuća čije su javne podaje svetih predmeta, poput plemenskih maski Hopi, osporavale grupe za zaštitu kulturnog nasleđa i predstavnici plemena.
 
Naučnik sa univerziteta Prinston, Čika Okeke-Agulu je zajedno sa nigerijskom komisijom ranije ovog meseca alarmirao javnost da su objekti koji će se danas naći na aukciji opljačkani tokom Nigerijskog građanskog rata krajem šezdesetih godina.
 
Iz Kristisa su nigerijskoj komisiji odgovorili početkom meseca da će se nastaviti sa prodajom.
 
Okeke-Agulu, koji je pripadnik plemena Igbo, tvrdi da su statue "nasilničkim činom" otete iz njegove rodne država Anambra i da ne bi trebalo da se nađu na aukciji.
 
Onlajn peticiju kojom se traži otkazivanje aukcije potpisalo je više od 2.000 ljudi, piše RTS.
 
"Dok se svet budi i shvata realnost sistemske rasne nepravde i nejednakosti, ne smemo da zaboravimo da su crna kultura, identitet i posebno umetnost nepravedno prisvojeni", navodi se u peticiji.
 
Tvrdi se da su između 1967. i 1970. godine, dok je u Nigeriji besneo građanski rat u kome je stradalo više od tri miliona civila, poznati evropski lovci na blago u Biafri "organizovali lov na kulturno nasleđe".
 
U izjavi koju su iz Kristisa dali za AP stoji da su "ovi predmeti legalno prodati, da su javno izlagani i da su bili predmet trgovine prethodnih decenija pre no što je 'Kristis' postao njihov vlasnik".
 
Iz aukcijske kuće tvrde da su prepoznali "veoma osetljivu i složenu raspravu oko kulturnog nasleđa", ali da bi ovakva javna prodaja trebalo, u stvari, da zaustavi procvat crnog tržišta kulturnim nacionalnim blagom.
 
Pariz inače ima dugu istoriju prikupljanja i prodaje plemenskih artefakata nabavljenih tokom kolonijalnog prisustva u Africi i zahvaljujući pokretu pariske grupe iz šezdesetih godina Indijanist koja je slavila autohtonu plemensku kulturu.
  • AA

    01.07.2020 18:01
    Svetovnih ili duhovnih? Ili religijskih? :)
  • Александар

    30.06.2020 07:00
    Лоповииии
    А уметничка и археолошка дела по музејима и галеријама Њујорка, Париза, Лондона,....?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva