Reči i jezik dobili svoj muzej u Vašingtonu

Snazi reči i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji se pod imenom "Planet Word" otvorio u Vašingtonu.
Reči i jezik dobili svoj muzej u Vašingtonu
Foto: Pixabay
Interaktivni eksponati podstiču posetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osetili zbog čega reči odzvanjaju u ljudima.
 
Zid reči visok 6,7 metara takođe pripoveda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima. Otvaranje muzeja kasni mesecima, nakon što je odloženo u proleće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.
 
Misija Planeta Word, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, "jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema reči, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije", navodi se u izjavi.
 
Muzej je smešten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću "fotofona".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.