Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji iz 1632.

Kopija Šekspirove drame "Henri Osmi" pronađena u biblioteci privatne škole u Sevilji mogla bi biti najstarije sačuvano izdanje u Španiji jednog od dela velikog engleskog dramskog pisca.
Šekspirova drama "Dva plemenita rođaka" iz 1634, koju je u septembru otkrio profesor Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proslašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog dela u Španiji.
 
Do najnovijeg otkrića je došlo nakon što je Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole San Fransisko de Paula, prošao pored dvoja sigurnosna vrata koja su čuvala odeljak o retkim knjigama u biblioteci da bi lično proverio datum izdanja Šekspirove drame za koju je znao da se tamo čuva, i otkrio da je objavljeno dve godine ranije, 1632. godine, piše "Pais".
 
Ovo retko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno s dokumentima od 13. do 18. veka, ali je od kupovine ostalo neprimećeno.
 
Ali, Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji. "Ovo delo je drugo izdanje i verovatno je više cenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata", kaže on.
 
Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjigre velike vrednosti za biblioteku.
 
"Akvizicije su činjene tokom godina", kaže, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvek pridavan veliki značaj.
  • salamanka

    26.11.2020 17:21
    eh
    Kad će naše biblioteke da čine akvizicije, da mi je znati :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti