Srpski preci su bili i Vikinzi

Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i Vikinzi, pokazuje istraživanje švajcarske kompanije "iGenea" o poreklu naroda na Balkanu.
Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i Vikinzi, pokazuje istraživanje švajcarske kompanije "iGenea" o poreklu naroda na Balkanu.

Srpski genetičar dr Goran Brajušković smatra da su Srbi, Hrvati i svi evropski narodi toliko slični da je nemoguće utvrditi odakle svaki od njih pojedinačno vodi poreklo, prenosi 24sata.rs.

Ispitivanje porekla obavlja se posmatranjem cele grupe, u ovom slučaju njoj pripada bela rasa sa prostora evropskog kontinenta. U molekularnoj antropologiji ne može se prepoznati konkretno praporeklo Srbina, Hrvata ili Crnogorca, jer svi potičemo od manje grupe ljudi koja je pre oko 100.000 godina migrirala iz podsaharske Afrike prema Aziji, a onda se jedan deo njih odvojio i nastavio ka Evropi", kaže dr Brajušković.

Bivši hrvatski ministar zdravlja Dragan Primorac tvrdi da su današnji Hrvati potomci prastanovnika Evrope, a da su više od tri četvrtine hrvatskih muškaraca potomci starih Evropljana koji su pre 13.000 do 20.000 godina preživeli ledeno doba. Živeli su na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njihovi preci su nezavisno od neolitskih migracija sa Bliskog istoka došli na ovo područje. Bilo kakvo individualno deklarisanje pripadnosti nekom savremenom narodu nema veze sa genetičkim nasleđem.

"Nauka ne podržava nacionalizam, ali, nažalost, to čine nakaradna tumačenja naučnih podataka - kaže evolucionistkinja dr Biljana Stojković sa Katedre za genetiku i evoluciju na Biološkom fakultetu u Beogradu.
  • Dakson

    30.01.2013 00:49
    Srbi i Gruzini su isti narod!Dinarci! Inace ja sam visok 189 cm,plavook sam,ali mi je kosa potamnela vremenom!nadjite na youtube predavanja Milosa Bogdanovica i sve ce vam biti jasno!

  • 03.12.2012 21:14
    Prava istina
    Jok More Bre
    -------------
    Ovo je ispravna teorija, stim što bih dodao da visina nema veze sa Slovenima, to je primitivna zabluda.Čak se i crna kosa može generacijama dobiti putem evolucije-uticaja klime(severnjak predak a čukun čukun unuk-južnjak)
    Rusi su Sloveni mnogo više od nas ali i niži od prosečnih Srba.
    Turci su poštovali svoje pokrajine i religije, (ko god vam drugi kaže suprotno, pitajte ga odakle toliki očuvani manastiri po Srbiji)
    nije bilo mnogo masovnih seksualnih zločina kao što se misli, je rse to tada plaćalo glavom.
  • janko

    22.06.2011 16:45
    cudan narod
    pa u vojvodini zivi cudan, novokomponovani narod sa dva maternja jezika (rusinski i ukrajinski) tz. rusiniukrajinsci (vestaci socsaveza) koji vise sluze drugoj drzavi nego svojoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva