Treba li da se javite na telefon van radnog vremena?

Neke evropske zemlje, među kojima je i Francuska, zakonom su omogućile ljudima da nakon svog radnog vremena ne moraju da odgovaraju na telefonske pozive vezane za posao.
Treba li da se javite na telefon van radnog vremena?
Foto: Pixabay
Po službenoj definiciji, to tzv. "pravo na isključivanje" predstavlja pravo čoveka koje se odnosi na mogućnost da se van radnog vremena odvoji od posla i ne uključuje ni u kakav oblik komunikacije preko nekog elektroničkih uređaja, a koji je povezan s poslom. U Brazilu, zaposleni imaju pravo da traže naknadu za prekovremeni rad u slučaju da ih poslodavac nazove izvan radnog vremena.
 
Retke kompanije poštuju koncept rada od 8 do 4
 
Danas je sasvim normalno odgovarati na mejlove nakon radnog vremena. Ta stalna dostupnost odavno je postala nova normalnost, te su brojni poslodavci odlučili da to preokrenu u svoju korist, i to često na štetu psihološkog blagostanja svojih zaposlenih, navodi MindLab.
 
Pre nekoliko godina "Gallup" je nad stanovnicima SAD-a proveo istraživanje o navikama korišćenja pametnih telefona. Pokazalo se da se mobilni u proseku proverava 52 puta dnevno, odnosno jednom svakih 18 minuta. Kod mlađih ljudi to bude nešto i češće, jednom u 11 minuta, dok neki svog digitalnog ljubimca uzmu u ruke svake četiri minute.
 
Kada smo stalno "zakačeni" na poslovni telefon, suštinski se ne odmaramo od posla, te našem mozgu uskraćujemo preko potrebnu pauzu od poslovnog angažmana. A to onda dalje rezultira putovanjem od jedne do druge fizičke i psihološke posledice, na kojem je "burnout" definitivno poslednja stanica. Pojmovi dnevni, nedeljni i godišnji odmor ne postoje tek tako. 
 
Postavljanje granica
 
Jednom kad vas neko dobije van radnog vremena, to će ga ohrabriti da vas nazove i svaki sledeći put. Preduzetnici su navikli da "ginu" za svoju firmu i budu dostupni klijentima tokom celog dana, i onda često misle da bi i njihovi zaposleni trebalo da imaju jednako takav proaktivan stav.
 
Neki, najčešće zbog prethodnog radnog iskustva, imaju unapred formirano stanovište da korišćenje poslovnog telefona izvan radnog vremena nije dobro. Upravo bi to mogao biti uzrok velikih konflikata ako bi došli u radnu okolinu u kojoj bi se od njih očekivalo da su stalno dostupni, da se jave na svaki poziv, te da ažurno odgovaraju na mejlove – makar oni bili poslati u gluvo doba noći.
 
Neke struke jednostavno moraju da budu "na poziv". Možete li zamisliti hirurga koji se ne javi na mobilni kada je dežuran? Ili vodoinstalatera koji je svoju reputaciju izgradio upravo na tome da dolazi da reši vaše začepljenje bilo kada i bilo gde?

Teme

stres
  • Zoran

    17.07.2021 21:01
    !!
    Mislim da davno nije bila revolucija, sa tektonskim posledica a, i da je vreme za to. Mislim na planetarnom nivou.
  • NSdjanin

    17.07.2021 07:40
    Ko u Srbiji radi za privatnika
    ...sigurno se javlja na telefon kada god da gazda pozove. Neki, na nesreću, moraju i u sred noći. Najviše što može kod privatnika da se istoleriše je da se ne javiš odmah, nego da ga nazoveš u roku od sat vremena nakon njegovog poziva, slažeš da te je do tada nešto važno sprečavalo da vidiš, čuješ ili poneseš telefon. Tako radnik ima neku prividnu satisfakciju da kaže sebi: "Nisam ja na dugme!" Iako je većina nas gazdama upravo to...samo dugme sa malo odloženom reakcijom nakon pritiskanja.
  • Slucaj

    16.07.2021 23:22
    Videla sam sta prekovremeni rad cini kolegama i zestoko sam se borila da me ne uvuku. Trebalo je zivaca ali isplatilo se, vise me ne diraju. I dalje im nije jasno zasto sluzbeni lap top ne nosim kuci. Na sluzbeni telefon se javim jer sam potpisala tu obavezu ali samo da im kazem da nemam lap top sa sobom i ne mogu nista da uradim. Inace se prekovremeni rad dobro placa ali moje slobodno vreme nema cenu. Firma je drzavna tako da nisam trpela vece posledice, osim sto nisam dobila povisicu, a i ne treba mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.