FOTO: Vulkan Etna za šest meseci porastao za 30 metara

Planina Etna, evropski najviši aktivni vulkan, imao je mnogo erupcija tokom proteklih šest meseci što je dovelo do toga da poraste za 30 metara, pokazali su satelitski snimci.
FOTO: Vulkan Etna za šest meseci porastao za 30 metara
Foto: Pixabay
Najmlađi i najaktivniji krater koji se nalazi u jugoistočnom delu planine sada je najviši deo vulkana. Uzdiže se na 3.357 metara nadmorske visine, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju sa Sicilije. 
 
Iznenadni rast rezultat je oko 50 erupcija u krateru u jugoistočnom delu planine od 16. februara ove godine što je dovelo do promene oblika vulkana, prenosi Live science. 
 
Naučnici su otkrili enormni rast dok su analizirali slike koje je satelit snimio 13. i 25. jula. Podaci pokazuju preciznost uz odstupanje od najviše tri metra. 
 
Jugoistočni krater sada je veći od svog susednog severoistočnog koji je bio najviši vrh Etne u proteklih 40 godina. 
 
Severoistočni krater je u erupcijama iz 1980. i 1981. godine dostigao najveću visinu od 3.350 metara. Ali njegova visina se smanjivala tokom godina dok se krater polako urušavao. Poslednji put je meren 2018. godine i tada je bio visok 3.326 metara. 
 
 
NASA pretpostavlja da je planina Etna nastala kao podmorski vulkan koji se polako uzdizao iznad nivoa mora tokom erupcija, postepeno povećavajući svoju visinu lavom koja je isticala.
 
Etna je prekrivena brojnim slojevima lave koja je istekla u erupcijama koje su se dogodile pre 300.000 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.