Slovenija dobija 3D pešačke prelaze

U više slovenačkih gradova uskoro će inovativno biti postavljeni dizajnirani pešački prelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke.
Prva dva takva "lebdeća" pešačka prelaza, odnosno "3D zebre" dobiće ovih dana Velenje u gradskoj četvrti gde se nalazi više škola, sledeće nedelje biće postavljeni u Ptuju, a u nedelji mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22. septembra i u Ljubljani.
 
Inicijativu za uvođenje takvih prelaza pokrenulo je jedno osiguravajuće društvo u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbednost u saobraćaju.
 
Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je s Islanda gde su se prvi takvi pešački prelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više nemačkih gradova takvo rešenje je odbijeno jer nije u skladu s propisima u saobraćaju.
 
Nekoliko "lebdećih zebri" bilo je bilo je pre dve godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro odustale.
 
  • Slucaj

    29.08.2021 20:45
    Kod nas to ne moze da se izvede. Od silnih rupa i zakrpa, zebra ce pobeci u travnjak.
  • Pešački prelazi

    29.08.2021 13:03
    U Petrovaradinu
    Pod hitno ovakve pešačke prelaze napraviti u Petrovaradinu u ulici Preradovićevoj. Iako je nedavno bio jedan smrtni slučaj,postavljen semafor, postavljene besmislene i nekorisne (a štetne) vibro-trake, takođe i Merač brzine, blizu mosta a brzina ograničena na 30 km, svi vozači i dalje jure preko dozvoljene brzine, najčešće oko 50-60 km. S druge strane, mnogi pešaci i dalje prelaze ulicu mimo pešačkih prelaza, ne uče se na tuđem iskustvu.
    S našim narodom se stvarno ne može ništa bez toljage po leđima. Nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.