VIDEO: Odeća od gljiva, kombuha kao zamena za kožu

Tradicionalna izložba "U carstvu gljiva" održana je i ove godine u Botaničkoj bašti u Beogradu, a poseban kuriozitet ove godine bila je izložba odeće od gljiva modne kreatorke Dragane Stanković.
"Moj rad je nastao kao deo završnog rada na Beogradskoj politehnici, smer modni dizajn predmeta od kože, gde sam za potrebe rada tragala za zamenom za kožu jer smatram da je koža kao sirovina neodrživa i dobija se na nehuman način", rekla je kreatorka.
 
Umetnica se zainteresovala za izradu odeće od gljiva nakon što je saznala za slične projekte u inostranstvu.
 
"Za izradu mojih radova sam koristila gljivu kombuhu. Ona se inače gaji u kućnim uslovima lako i ljudi često, posebno na istoku, koriste njenu tečnost", navela je.
 
Objašnjava da je potreban poseban proces gajenja i štavljenja za izradu odevnih predmeta od kombuhe.
 
 
"Obzirom da proces ne može da se kontroliše, ja sam to radila leti kad je toplije jer njoj toplota prija da bi rasla brže, tako da je par meseci neophodno da bi se uzgojila dovoljna količina gljiva, osušila prirodnim putem i onda obrađivala u neki od odevnih predmeta", rekla je Dragane Stanković.
  • Zeleni

    16.10.2021 16:50
    Jee...
    Svi da nosimo odeću od gljiva i spašena Planeta! Kože od životinja koje smo pojeli da bacimo. Humanije je nositi odeću od veštačkih materijala koju šije neki polu-rob u Aziji.
  • Jedna od mnogih

    16.10.2021 12:05
    Bravo
    Bravo za inovativnost! Oduševljena sam. Volela bih saznati više o tome kako se održavaju, koliko traju ali shvatam da je to sve tek proizvedeno i da će se to saznavati " u hodu". Bravo Dragana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.