Naučnici iznenađeni - istovremeno toplo na oba Zemljina pola

Zemljini polovi istovremeno su zahvaćeni ekstremno toplim vremenom, pri čemu je temperatura u delovima Antarktika veća za 40 stepeni od proseka, a u oblastima Arktika za 30 stepeni Celzijusa.
Naučnici iznenađeni - istovremeno toplo na oba Zemljina pola
Foto: Pixabay
Meteorološke stanice na Antarktiku izmerile su ovu temperaturu u petak, u vreme kada se region približava jeseni.
Temperatura u mernoj stanici Konkordija bila je minus 12,2 stepena, što je za oko 40 stepeni toplije od proseka, a stanica u bazi Tera Nova na Arktiku izmerila je sedam stepeni Celzijusa iznad nule.
Naučnici su iznenađeni činjenicom da se temperatura visoka za ovo doba godine beleži istovremeno na oba pola, preneo je AP.
 
"Oni su u suprotnim godišnjim dobima. Obično se ne viđa da je ovako toplo na severnom i južnom polu u isto vreme. Ovo je definitivno neobična pojava", izjavio je Volt Majer, stručnjak Nacionalnog centra za sneg i led iz Kolorada.
  • Odin

    20.03.2022 18:21
    Ma daj
    Jasno ko suza. Ovo je samo Zemljin nacin da kaze ljudima da pripreme puno vazelina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti