Bakterije očistile Mikelanđelove mermerne skulpture

Na primeru grobnice porodice Mediči koju je projektovao Mikelanđelo predstavljeni su rezultati inovativnog načina čišćenja mermernih skulptura bakterijama.

Mikelanđelo je 1520. dobio zadatak da osmisli Novu sakristiju u Kapeli Mediči u Firenci posvećenoj svetom Lorencu.

Grobnica je ukrašena skulpturama koje predstavljaju likove dvojice vojvoda iz porodice Mediči - Đulijana di Lorenca i Lorenca di Pjera, kao i alegorijskim figurama koje predstavljaju različita doba dana. 
Tim je proveo osam godina restaurirajući spomenik, koristeći gel sa bakterijskim kolonijama u poslednjoj fazi uklanjanja mrlja.
 
Pre nego što su odabrali tri soja, najefikasnija u čišćenju mermera, testirali su 11 sojeva bakterija, a Serratia ficaria, bakterija koja inače izaziva infekcije urinarnog trakta, uspela je da očisti prljavštinu iz grobinice za samo dva dana.
 
Deo sarkofaga bio je u naročito lošem stanju, jer su ostaci Alesandra Medičija, vladara Firence koji je ubijen, bili zakopani bez prethodne pripreme tela, što je značilo da su, posle izvesnog vremena, telesne tečnosti i produkti raspadanja počeli da cure i ostavljaju tragove na mermeru.
 
Restauracija je završena prošle godine, a grobnica je predstavljena na događaju koji je upriličila Akademija umetnosti.
  • Slucaj

    26.03.2022 16:00
    A onda su bakterije nagradili domestosom.
  • Zare

    26.03.2022 11:13
    @Desna
    Dobro zapazanje.
  • Desna

    26.03.2022 01:49
    Figura
    A ženska figura mu nekako više amazonske nego apeninske gradje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.