Naučnici analizirali DNK muškarca iz Pompeje: Znaju zašto nije bežao

Naučnici koji proučavaju ljudske ostatke iz Pompeje otkrili su genetske tajne iz kostiju muškarca i žene koji su zatrpani kad je rimski grad progutao vulkanski pepeo, piše BBC.
Ovaj prvi "pompejski ljudski genom" gotovo je potpuni skup "genetskih informacija" žrtava, kodiranih u DNK ekstrahovane iz njihovih kostiju, a nalazi su objavljeni u časopisu "Scientific Reports".
Dve osobe pronađene su 1933. godine u Casi del Fabbro, odnosno zanatskoj kući, kako su je nazvali arheolozi. Nalazili su se u uglu trpezarije i čini se kao da su ručali kad je došlo do erupcije 24. avgusta 79. godine.
Nedavna studija sugeriše da je ogroman oblak pepela od erupcije Vezuva mogao postati smrtonosan za stanovnike Pompeje za manje od 20 minuta. Dve žrtve koje su naučnici proučavali nisu pokušavale da pobegnu, tvrdi antropološkinja Serena Viva sa Univerziteta u Salentu.
 
"Iz položaja (njihovih tela) izgleda da nisu bežali. Odgovor zašto nisu bežali mogao bi biti u njihovom zdravstvenom stanju", rekla je Viva za emisiju "Inside Science" za BBC Radio 4. 
 
"Sve je bilo u očuvanju kostura. To je prva stvar koju smo pogledali, i izgledalo je obećavajuće, pa smo odlučili da pokušamo da izolujemo DNK", objasnio je profesor Gabriele Skorano iz centra "Lundbeck GeoGenetics" u Kopenhagenu, koji je predvodio studiju. 
 
Izvanredno očuvanje i najnovija laboratorijska tehnologija omogućili su naučnicima da izvuku veliku količinu informacija iz "stvarno male količine koštanog praha", objasnio je Skorano.
 
"Novi uređaji za sekvenciranje mogu da čitaju nekoliko celih genoma istovremeno", rekao je.
 
Studija je otkrila da je kostur muškarca sadržavao DNK bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što sugeriše da je žrtva možda bila bolesna pre smrti. Jedan fragment kosti lobanje sadržavao je dovoljno netaknute DNK da se analizira ceo genetski kod. 
 
To je pokazalo da je delio "genetske markere", prepoznatljive referentne tačke u svom genetskom kodu, s drugim pojedincima koji su živeli u Italiji u doba Rimskog carstva. Međutim, imao je i grupu gena koja se obično nalazi u onima s ostrva Sardinije, što je sugerisalo da je u to vreme na italijanskom poluostrvu mogao postojati visok nivo genetske raznolikosti.
 
Viva je istakla da svako ljudsko telo u Pompeji predstavlja "blago".
 
"Ovi ljudi su nemi svedoci jednog od najpoznatijih istorijskih događaja u svetu", rekla je. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti