Holanđanki u 101. godini vraćena slika koju su nacisti ukrali njenom ocu

Holanđanka koja je u 101. godini dočekala da joj vrate sliku koju su tokom Drugog svetskog rata nacisti ukrali njenom ocu, odlučila je da to remek delo proda i porodici obezbedi materijalnu pomoć.
Holanđanki u 101. godini vraćena slika koju su nacisti ukrali njenom ocu
Foto: Pixabay
Nakon što je šest meseci duga procena završena, Šarlot Bišof van Hemskerk je sliku poslala na aukciju u Sotbi i očekuje se da bi 6. jula za nju mogla da dobije između 30.000 do 50.000 funti (između 35 i 58 hiljada evra), prenosi Gardijan.
Šarlot koja se pridružila holandskom pokretu otpora, nikada nije gubila nadu da će pronaći portret Stivena Voltersa iz 1683. koji je naslikao Kaspar Netšer, holandski majstor čije se slike nalaze u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
Portret je krasio dom njenog oca u Arnhemu, koji je bio lekar i direktor dečije gradske bolnice, a koji se krio od nacista jer je odbijao njihova naređenja.
 
 
Nakon nemačke invazije na Holandiju, sliku je čuvao u banci u Arnhemu, misleći da će tamo biti bezbedna, ali su nacisti u vreme pljačke, razaranja i pustošenja provalili u trezore i odneli je.
 
Kako Gardijan piše, 1944. godine savezničke snage su pokrenule operaciju u kojoj je britanska vazdušno-desantna divizija pokušala da zauzme strateški važan drumski most preko Rajne u Arnhemu, kao što je prikazano u filmu Nedostižni most.
 
Usred ratnog haosa, slika je nestala bez traga, i niko nije znao gde je punih 75 godina.
 
Zahvaljujući naporima Komisije za opljačkanu umetnost u Evropi sa sedištem u Londonu, ustanovljeno je da se slika pojavila u galeriji u Diseldorfu sredinom 1950-ih godina, da je prodata na aukciji u Amsterdamu 1969. i da je potom završila kod privatnog kolekcionara u Nemačkoj 1971. godine.
 
Pregovori sa kolekcionarom doveli su do toga da je slika vraćena Šarlot Bišof van Hemskerk 2021.
  • Radojica

    13.06.2022 07:29
    Alo alo
    Jel' "Posrnula Madona" ili "Vaza sa velikim belim radama"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.