Šta bi se desilo sa Zemljom u slučaju nuklearnog rata

Naučnici sa Državnog univerziteta u Luizijani, uz pomoć kompjuterskih modela, prikazali su kakav će se scenario odigrati na Zemlji ukoliko dođe do nuklearnog rata.
Šta bi se desilo sa Zemljom u slučaju nuklearnog rata
Foto: Pixabay
Upotreba nuklearnog oružja se sve češće pominje kao moguća nakon ruskog napada na Ukrajinu. Čak su i zvaničnici Rusije nekoliko puta govorili o tome, ali uvek naglašavajući da bi ono bilo upotrebljeno ako bude pretila opasnost po opstanak Rusije.
Grupa naučnika iz Luizijane predstavila je tok katastrofalnih dešavanja koji bi mogli da zadese Zemlju nakon mogućeg nuklearnog sukoba.
Nuklearna katastrofa bi iza sebe ostavila "malo ledeno doba", zaključak je ove grupe stručnjaka.
 
Stvar je u tome što bi mnogobrojni požari doveli do stvaranja velike količine čađi i dima koji bi oslobađanjem u atmosferu potpuno zaklonili Sunce. Na taj način temperatura vazduha bi već u prvom mesecu pala ispod onih koje su zabeležene prilikom poslednjeg ledenog doba, što bi bitno i brzo uticalo na temperaturu vode u okeanima.
 
Pad temperature bi doveo do širenja morskog leda, čime bi mnoge luke bile blokirane. Plovidbe širom cele severne hemisfere bi bile otežane, što bi dovelo do situacije da mnoge isporuke hrane budu usporene ili potpuno obustavljene.
 
Naučnici ističu da bi nuklearni sukob doveo do potpunog planetarnog haosa.
 
Opadanje količine svetlosti i temperature dovelo bi do uginuća mnogih morskih algi, što bi uticalo na čitav ekosistem. Zbog nestašice hrane u okeanima ribolov bi bio doveden u pitanje.
 
Okeanima će biti potrebne stotine godina kako bi se oporavili, dok će promene u arktičkom morskom ledu trajati hiljadama godina, navode naučnici.
 
Nuklearno oružje upotrebljeno je dva puta u istoriji, na kraju Drugog svetskog rata, kada su SAD atomskim oružjem bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.
  • @zemlja cudesa

    13.07.2022 08:52
    Ono kad osnove fizike i biologije, umesto u skoli, ucis iz filmova i video igrica...
  • W

    12.07.2022 21:40
    W
    Bice propast sveta! Ako i nije steta!!!
  • @Japan

    12.07.2022 16:52
    Nije se nikad desilo. Bacanje 2 nuklearne bombice, 100-1000x slabije od danasnje jedne nije ni priblizno nuklearnom ratu.
    Sto pokazuje i broj zrtava, u Tokiju je od klasicnih bombi poginulo vise nego u Hirosimi/Nagasakiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.