Policija u Hrvatskoj dobila priručnik bontona: Koristite osmeh, evo šta reći građanima, a šta ne

Ništa kao osmeh ne utiče pozitivno na stvaranje prvog utiska, osmeh kod drugih stvara osećaj da ste prijateljski raspoloženi, otvoreni i iskreni.
Policija u Hrvatskoj dobila priručnik bontona: Koristite osmeh, evo šta reći građanima, a šta ne
Foto: Pixabay
Pri tome, naravno, treba voditi računa o kontekstu razgovora i paziti da se osmeh ne protumači pogrešno, jedan je od saveta policiji u Hrvatskoj iz priručnika.
Komunikacijski podsetnik za policajce, jedinstven u Hrvatskoj, izdala je splitsko-dalmatinska policija kako bi policajcima savetovala kako da se odnose prema građanima.
Uputstvo policajcima je da sagovornika uvek oslovljavaju s "vi" i "gospođo" ili "gospodine".
 
Valja se i rukovati ako epidemiološke mere to dozvoljavaju, što pre objasniti razlog svog postupanja, gledati osobu u oči, a kad god je moguće treba se držati uspravno.
 
Policajac treba da izgleda uredno, jer "neurednost ukazuje da niste dovoljno ozbiljni i odgovorni ni prema svojoj profesiji niti prema sebi".
 
"Ako ne možete da nosite uniformu, izbegavajte odeću koja odudara od standarda, s neprimerenim natpisima koji sadrže vrednosne, političke ili druge stavove ili odeću koja pripada mladalačkom stilu kao što je sportska, pocepane farmerke i majice", piše u pripručniku.
 
Reči "molim, hvala, izvolite, oprostite" uvek moraju biti u rečniku policajca, a zapovesti izrečene građanima kratke i jasne, ali s poštovanjem.
 
Vozači na putu uvek čuju kratko "vozačku i saobraćajnu, molim!", ali predlaže se drugačije ponašanje: "Dobar dan gospodine! Ja sam Ivan iz Policijske stanice Trogir. Radimo kontrolu vozača i vozila kako bismo povećali vašu sigurnost na putevima. Molim vas, vašu vozačku i saobraćajnu dozvolu."
 
Šta ne raditi
 
Posebno poglavlje posvećeno je tome šta nikako ne treba raditi.
 
Ne treba reći građaninu koji nešto traži "to nije moj posao", a ne preporučuje se ni rečenica "ne znam", već treba potražiti odgovor ili se konsultovati.
 
Umesto: "Nije vam pametno što ne koristite pojas", trebalo bi reći: "Pojas vam može spasiti život kod prevrtanja i snažnih udaraca u saobraćajnoj nezgodi."
 
Policajcima se takođe savetuje da ne zauzimaju preteći položaj tela poput držanja ruku na bokovima, prekrštenih ili naslonjenih na oružje.
 
Podsetnik, čiji je autor načelnik trogirske policijske stanice Marko Doljanin, distribuiran je u sve policijske stanice u županiji, a može se naći i na veb stranici policijske uprave.
 
"Kolege na terenu kažu da im priručnik pomaže, a dobili smo pohvale i od građana koji su izrazili zadovoljstvo radom policajaca. Kada građanin oseti potrebu da dođe kući i sedne za računar, te napiše nešto i pošalje, onda znači da je stvarno dirnut odnosom i da je primetio da je odnos bio profesionalan", izjavio je Doljanin.
  • D

    27.08.2022 12:16
    .
    Naša policija je na veoma lošem glasu, jer ne možeš na Balkanu dobiti Norveškog policajca po ponašanju u narednih 100 godina, dok se ne završi lobotomija svih građana.
    Očekujemo od policije lepo ponašanje, a u samom školovanju imaju izdrkavanje frustriranih "zapovednika" (isto kao i u vojsci).
    Dok god im se škola svodi na školovanje poslušnog kadra, koji je spreman da na zapoved stane pred građane i teroriše ih, bonton je samo da se zamažu oči.
    Imao sam slučaj da me mlada policajka legitimiše nadrkanog stava i "komunicira" odsečnim rečima "Slobinog vremena" i rečnikom 10-ogodišnjeg deteta. To je škola od nje napravila. Kakav bonton bre...
  • Dejan

    25.08.2022 13:16
    Policija
    Nikada nisam imao problema sa našom policijom. Uvek smo našli zajednički jezik.
  • Jovan

    25.08.2022 12:40
    Skoro me je zaustavio jedan baš iz splitsko-dalmatniske županije dok smo bili na odmoru, tačnije kad smo se vraćali. Iskočio ispred mene kao oparen, kada je video registraciju. Ni dobar dan, ni hvaljen Isus, ni pomoz Bog, ni Bog, već osobnu i prometnu. I mučio se čovek da mi pročita ime sa osobne, odnosno pasoša, namerno provocirajući i vređajući me svaki put kada bi ga izgovorio...mesto Jovan, stalno me oslovljavao sa " ovane ", da bih ga ja svaki put uljudno ispravio, gospodine Jovan se zovem, a on bi odgovarao : " znam ovane "...toliko o ljubaznosti i uljudnosti njihovih policajaca. O običnim ljudima u Hrvatskoj, ne mogu ništa loše reći, ljubazni su i predusretljivi, pogotovo u smeštaju gde smo bili. Čak su se možda i preterano trudili oko nas, da bi se osećali komforno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.