Kako će fudbaleri Danske na Svetskom prvenstvu biti "nevidljivi"

Fudbalski savez Danske predstavio je dresove za Svetsko prvenstvo u Kataru - posebno dizajnirane u znak protesta zbog nepoštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u ovoj zemlji.
Reprezentativci Danske će nositi dres na Svetskom prvenstvu koji će verovatno biti najzanimljiviji, a kreatori ističu da postoji snažna poruka koja ih je inspirisala da grb bude "nevidljiv".
Dve garniture – zagasito crvena, kao prva, i bela, kao druga, dopunjene su i specijalnom trećom garniturom koja je potpuno crna i opisana od strane proizvođača kao "boja žalosti". Primetno je da na dresovima nema nikakvih istaknutih obeležja. Grb reprezentacije i obeležje proizvođača su u istoj boji kao i svaka garnitura i praktično se jedva vide.
Iz Hjumela, koji je tehnički sponzor FS Danske, objasnili su da ne žele da se njihov logo i brend vide u Kataru, ali da nisu želeli ni da odustanu od saradnje sa reprezentacijom Danske sa kojom dugo sarađuju.
 
 
"Podržavamo reprezentaciju Danske, ali u isto vreme ne podržavamo odluku da Katar bude domaćin Mundijala. Ne želimo da naš brend bude vidljiv na turniru koji je već hoštao stotine života", poručili su iz Hjumela.
 
Takođe, Hjumel neće istaći svoj logo ni na opremi za treninge već će na tom mestu biti istaknuta "poruka kritike".
 
"Želimo da istaknemo svoj stav po pitanju poštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u Kataru koji su radili na izgradnji stadiona. Verujemo da sport treba da spaja ljude. A kada to nije slučaj, smatramo da na to treba ukazati", jasni su iz Hjumela.
 
Svetski mediji su izveštavali o nehumanim uslovima života i rada radnika koji su gradili velelepne fudbalske hramove. 
 
Mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih prava optuživale su Katar da se služi prinudnim radom. 
 
Britanski Gardijan je u februaru 2021. godine, objavio da je, otkako je Katar dobio organizaciju Svetskog prvenstva, u toj zemlji poginulo 6.500 radnika, uglavnom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke.  
 
Za potrebe svetskog prvenstva u fudbalu Katar je izgradio sedam stadiona, novi aerodrom i  metro i veliki broj saobraćajnica. 
  • Popara

    29.09.2022 10:29
    Bravo
    Od sad moj omiljeni brend.
  • VB

    29.09.2022 04:34
    U svakom slučaju su lepši nego naši. Mada od naših dresova je svaki lepši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.