VIDEO: Pera Detlić puni 82 godine

Nestašni Pera Detlić na svetsku scenu crtanih filmova stupio je 25. novembra 1940. godine, kao gostujući lik Endi Pandi u filmu "Kuc, kuc".
Od tada, svakim danom i sve više osvajao je srca mališana, ali i njihovih roditelja.

Njegova priča počela je na medenom mesecu bračnog para Voltera Lenca i Grejs Steford, piše Danas. Naime, njima je prve dane braka zagorčavao dosadni i uporni detlić, što im je dalo ideju da baš prve zajedničke muke pretvore u crtani film.

Lenc je svoje delo predstavio publici 25. novembra 1940. godine.
 
Lik i izgled Pere Detlića su se vremenom menjali – od lude, iritantne ptice, vremenom je postao prefinjeni detlić, prava dobrica.
 
 
Glas mu je  u početku pozajmljivao glumac Mel Blank, a kasnije Volterova žena Grejs. Melov glas je ipak ostao u uvodnoj špici, kada Pera kaže "Pogodi ko sam?" (Guess who?).
 
Sedam godina nakon premijere, Pera Detlić je dobio i svoju prvu tematsku kompoziciju koja je, naravno, sadržala njegov čuveni, zarazni smeh. Ova kompozicija, prvi put upotrebljena 1948. godine, postala je prva i jedina numera iz nekog crtanog filma koja je nominovana za Oskara za najbolju filmsku muziku.
 
Kako se postepeno gasila era prikazivanja crtanih filmova u bioskopima, Pera Detlić je prelazio na televiziju.
 
Prvi Šou Pere Detlića na malim ekranima je prikazan 1957. godine. Ipak, zahvaljujući svojoj popularnosti, Pera je punio bioskopske sale sve do 1972. godine, kad je Lenc zatvorio svoj studio zbog sve većih producentskih troškova, a popularni detlić se u potpunosti preselio na televiziju.
 
 
Osim epiteta omiljenog detlića, Pera Detlić poseduje i zvezdu na poznatom Bulevaru slavnih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.