Zašto su neki putevi u Kataru obojeni u plavo?

Iako verovatno već znate sve o fudbalu i Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru, možda ne znate kako zapravo izgledaju ulice i putevi u Kataru. I zašto su neki obojeni.
Iako Doha ima novi sistem metroa, kao i razgranatu autobusku mrežu, Katar u celini i dalje snažno podržava automobilski saobraćaj.
Gradnji plavog puta u Kataru prethodila je odluka gradske administracije Dohe da se bori protiv ekstremnih vrućina. Sve je počelo eksperimentalnim projektom 2019. godine na putu dugom 200 metara, a sada je proširen i na druge saobraćajnice.
Ideja je da se smanji temperatura asfalta i okoline. Na lokalnim vrućinama do 50 stepeni, običan tamni asfalt ima temperaturu za 20-25°C višu od temperature okoline. Jednostavno zato što crna boja više privlači toplotu.
 
Svrha farbanja puteva "hladnim" bojama, kao što je plava, jeste da se smanji njihova temperatura za 15-20°C. Naime, plavi premaz debljine jedan milimetar sadrži poseban pigment koji reflektuje toplotu, kao i šuplja keramička mikro zrna koja efikasno reflektuju infracrveno zračenje.
 
 
Osim toga, postoji i ljubičasti park i zeleni trotoar koji se nalaze na brdima Katara. Ovde rastu sve vrste biljaka i drveća iz različitih zemalja, a park je zamišljen kao mesto susreta kultura i civilizacija.
 
Ljubičasta površina ih dopunjuje ne samo estetski, već i funkcionalno. Prema merenjima, obično je 12°C hladnija od normalnog tamnog asfalta.
 
Iz istog razloga je eksperimentalno stvorena svetlozelena ulica – pokazala se manje delotvornom – ali je postala jedan od prepoznatljivih simbola grada.
  • Starosađanin

    13.12.2022 08:29
    Ma kakve zelene površine, kakva trava, drveće i bakrači!
    Ako građanima Katara nedostaje pravi beton i letnja vrelina koju on emituje - neka dođu u Novi Sad, grad betona!
    Naš večiti gradonačelnik najgori u istoriji Novog Sada se pobrinuo da ne sluša zahteve običnih građana i struke, da ne razmišlja o kvalitetu života i dugoročnoj vrednosti grada već se opredelio da slepo sluša zahteve kartela "investitora" i da u potpunosti izađe u susret njihovim zahtevima za profit!
    Nema zelenih površina, nema trave, drveća, samo beton!
    Sada će bre i korito Dunava da betoniraju!
    A oni se sele na obronke Fruške gore i tamo će da uživaju u 'ladu!
  • Joks

    11.12.2022 12:05
    Pametno
    A kad pustiš duga svetla noću,dobivaš zelenu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.