VIDEO: Dva ostrva udaljena samo pet kilometara, ali među njima ceo dan razlike

Iako su dva ostrva Veliki i Mali Diomed u Beringovom moreuzu udaljena samo pet kilometara, odvojena su skoro ceo dan zahvaljujući različitim vremenskim zonama.
Razlika između dva ostrva može biti 20 ili 21 sat, u zavisnosti od perioda godine.
Ukoliko ste ikada poželeli da postanete pravi putnik kroz vreme, dovoljno je da posetite dva ostrva u Beringovom moreuzu koji deli Sibir od Aljaske. Zbog neobičnog vremenskog jaza dobili su nadimke "ostrva juče i sutra".
Jaz između Velikog Diomeda na ruskoj strani i Malog Diomeda na američkoj strani manji je od pet kilometara, ali su dva usamljena ostrva razdvojena međunarodnom datumskom linijom, što znači da postoji 21-časovna ili 20-časovna razlika u vremenskoj zoni.
 
Međunarodna datumska linija je zamišljena linija koja prolazi nazubljenom stazom kroz Tihi okean, odlučujući gde se jedan dan završava, a drugi počinje. Zbog toga je Veliki Diomed skoro ceo dan ispred Malog Diomeda uprkos činjenici da ih deli samo mali raspon vode.
 
 
Tokom zimskih meseci na severnoj hemisferi bilo bi gotovo moguće prehodati razdaljinu između ostrva s obzirom na to da se more zaledi. U drugo doba godine, čak bi moglo biti moguće plivati ili veslati iz jednog kalendarskog dana u drugi, bilo napred ili nazad.
 
Ostrva su dobila ime po grčkom Svetom Diomedu, koji je živeo oko trećeg i četvrtog veka. Imena su dobili nakon što ih je otkrio dansko-ruski moreplovac Vitus Bering – koji je dao ime i Beringovom moreuzu - 16. avgusta 1728. godine. Upravo je 16. avgust dan u ruskom pravoslavnom kalendaru koji slavi Svetog Diomeda.
Većina ljudi nikada neće moći da pređe put između dva ostrva, ali je u augustu 1987. američka plivačica Lin Koks u hrabrom podvigu uspela da pređe put kroz ledene vode. Uprkos tome što je udaljenost bila nešto manje od pet kilometara, plivačici, ali i bilo kome drugom ko poželi da učini isto, potrebna je ozbiljna izdržljivost i hrabrost.
 
Veliki Diomed ne nudi preterano mnogo razloga za posetu, jer na njemu ne živi niko. Dok na susednom ostrvu - Malom Diomedu živi tek nekoliko osoba, a najnoviji podaci govore da se radi o 110 ljudi.
 
  • Časovničar

    22.12.2022 16:51
    Šta o vremenskim zonam misle oni koji se razboljevaju dva puta godišnje kada se kazaljke pomeraju sat unapred tj. unazad.
  • Realista

    22.12.2022 13:29
    @Čitalac
    Jedino što ja ovde vidim je tvoj panični strah od Amerike. Na Malom Diomedu nema američkih vojnika, prva vojna baza SAD je oko 200km odatle, na kopnu. Problem koji ti nisi uspeo da vidiš niti želiš da vidiš je ekonomija koja nije u stanju da finansira starosedeoce na Velikom Diomedu već su ih raselili na kopnu, dok eto, Amerima, koje ti smatraš "bolesnicima", nije problem da ispoštuju lokalnu zajednicu i omogućili su im da i dalje žive na ostrvu.
  • Čitalac

    22.12.2022 11:02
    kapitalizam i komunizam
    @realista To je samo dokaz koliku paranoju ima USA. Rusi ne sede i "panično" osmatraju horizont prema Americi jer se ne boje. Amerika je poznata po svom stalnom strahu od komunizma i zato su tu stalno prisutni i pod punom opremom. Bolesnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.