VIDEO: Edvard Norton saznao da mu je slavna Pokahontas 12. prabaka

Američki glumac Edvard Norton saznao je da je Pokahontas, romantizovana i mitologizovana ćerka indijanskog poglavice iz 17. veka, njegova 12. prabaka.

Edvard Norton, poznata holivudska zvezda, saznao je u epizodi PBS-ove dokumentarne serije "Pronađi svoje korene" ("Finding Your Roots"), da je potomak Indijanke koja se udala za doseljenika iz Virdžinije, Džona Rolfa, prenosi CNN.

Istoričar i voditelj Henri Luis Gejts mlađi potvrdio je glumcu da su dugogodišnje porodične glasine istinite, rekavši Nortonu da postoji dokument koji dokazuje da njegova porodica vodi direktno poreklo od Pokahontas i Džona Rolfa i da mu je legendarna Indijanka 12. prabaka.

Prema Gejtsovim podacima, par se venčao 5. aprila 1614. u Džejmstaunu u Virdžiniji – u vreme dok je Vilijam Šekspir još bio živ. Dodao je da dokumenti otkrivaju da je Pokahontas umrla tri godine kasnije u Grejvsendu u Engleskoj, dok je Rolf umro u proleće 1622. godine.
 
Pokahontas je početkom 17. veka dočekala engleske doseljenike u današnje Sjedinjene Države. Legenda kaže da je spasila život kapetana Džona Smita, zaustavivši njegovo pogubljenje tako što je položila svoju glavu na njegovu.
 
Emisija, koja prati istoriju predaka poznatih ličnosti, takođe je otkrila da je Nortonov treći pradeda, Džon Vinsted, posedovao porodicu robova uključujući 55-godišnjeg muškarca, 37-godišnju ženu i pet mladih devojaka, starih 4, 6, 8, 9 i 10 godina.
Norton je u emisiji naveo da je istraživao svoje poreklo pre nego što se pojavio u emisiji "Pronađi svoje korene" i priznao da mu nije prijalo sve što je saznao o svojim precima.
 
"To nije presuda vama i vašem sopstvenom životu, ali to je sud o istoriji ove zemlje i to treba prvo priznati, a onda se s njom boriti", naveo je glumac.
 
  • Miko

    06.01.2023 03:14
    Pronađi svoje korene" i priznao da mu nije prijalo sve što je saznao o svojim precima.
    Zamisli sad kad bi ustaša priznao i recimo probao da se pokaje .
  • Deep Thought

    05.01.2023 23:06
    sta kaze cvarkov
  • 313

    05.01.2023 19:42
    Neki to mogu
    Zadivljujuće je da su sačuvane matične knjige rođenih, umrlih i venčanih iz sedamnaestog veka. Neću da vršim nikakva poređenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.