Da li će se Kanada odreći dabrova?

Više od 35 godina, dabar je zvanična životinja Kanade.

Više od 35 godina, dabar je zvanična životinja Kanade.

 

Ta čast ukazana mu je zbog marljive prirode i značajne uloge koju je njegovo krzno imalo u istoriji zemlje. Ali, ukoliko jedna senatorka istera svoje, dabar bi uskoro mogao da bude zamenjen kao nacionalni simbol drugom životinjom - takođe bliskom Kanadi.

Prošle nedelje senatorka Nikol Iton je zatražila od svojih kolega poslanika da razmotre izbor belog medveda za zvaničnu životinju Kanade. Nazvavši dabra „pacovom sa defektnim zubima”, Itonova je dodala da je on prava napast i da i sama ima nevolje sa jednim u svojoj vikendici.

S druge strane, kaže ona, beli medved poseduje „snagu, hrabrost, dovitljivost i dostojanstvo”, kvalitete koji bi bili savršeni simbol za Kanadu.

Aktivisti za zaštitu životne okoline brže-bolje su kritikovali ovaj predlog, rečima da Konzervativna stranka Itonove podržava ekološku politiku koja bi mogla da dođe glave belim medvedima pre kraja 21. veka. Političarka je uzvratila da Kanada ima odlične rezultate u nadgledanju populacije belih medveda, u čemu se ogleda posvećenost zemlje očuvanju ove ugrožene vrste.

Još je rano da znamo hoće li glodar biti zamenjen grabljivicom, ali ova debata će se svakako odraziti na slične težnje u SAD koja takođe razmišlja o smenjivanju orla sa mesta zvanične životinje.

  • zb360

    02.11.2011 23:32
    Divna zivotinjka! :)
  • 02.11.2011 18:25
    Sta bi se desilo da je doticnoj beli medved upao u vikendicu? Malo su sebicni razlozi za promenu.
    Dabar respect!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.